Zuurkoolspek bakken

zuurkoolspek

Zuurkool met lekker wat spek erbij, dit is natuurlijk een welbekend gerecht. Maar hoe zorg je ervoor dat je lekker spek maakt dat goed bij het gerecht past. Er zal haast niemand zijn die niet bekend is met het bekende gerecht zuurkool met spek. Maar hoe maak je nu lekkere zuurkoolspek. Je kunt het spek op een standaard manier bakken om de lekkere smaak van smaak door te geven aan het hele gerecht, maar je kunt er ook echt iets speciaals van maken. Zuurkoolspek bakken of zuurkoolspek koken, het mag zeker niet ontbreken aan de zuurkool en je krijgt er een heerlijke volle en vleesachtige smaak van.

Het spek wordt gesneden uit de buik van het varken. Je moet dit zeker niet verwarren met de spekblokjes die je kan kopen in de winkel. Deze spekblokjes zijn vaak gerookt. Dat is zuurkoolspek niet. Zuurkoolspek wordt alleen gepekeld. Zuurkoolspek wordt volledig gemaakt naar oude en traditionele recepten zodat het kan worden toegepast in het maken van zuurkoolstamppot. Kenmerkend voor deze spel is dat het erg mals is en dat de smaak vol is. Er zit veel intramusculair vet in. Dit wordt ook wel langzaam vet genoemd dat tussen de spieren in het vlees opgeslagen wordt waardoor het vlees een mooi marmeren uiterlijk krijgt.

Zuurkoolstamppot maken met zuurkoolspek

Dan is het tijd om zuurkoolspek te bereiden. Er zijn verschillende manieren om de zuurkoolspek goed te bereiden. Je kunt eerst kijken naar de manier om het te bakken. Je neemt het spek en snijd dit in kleine stukjes. Vervolgens marineer je het spek om het vervolgens gaar te bakken. Let erop dat je het vlees niet te gaar maakt. Als je dit doet dan krijg je alleen maar taaie stukjes vlees en dat zal het gerecht er niet lekkerder op maken. Het spek dien je dan ook niet te lang te bakken, maar ook niet op een te hoog vuur.

Een andere manier om spek te bereiden die geschikt is voor het eten met zuurkool is door het spek te koken. Het effect dat je zou willen bereiden is door het spek zo te koken dat het net zoals pulled pork uit elkaar valt. Dit effect zorgt ervoor dat het vlees tijdens het eten ook lekker uit elkaar valt waarbij er een heerlijke smaak wordt afgegeven aan de stamppot. Maar hoe zorg je voor dit effect?

Zuurkoolspek goed koken

Het spek dien je in zacht kokend water te laten zakken. Daar kan het beste rond de 1,5 uur tot 2 uur in blijven koken. Kook het totdat het vlees helemaal zacht geworden is. Wanneer het dan klaar is met koken, kan je het vervolgens met een vork uit elkaar halen. Je kunt er ook voor kiezen om een slowcooker te gebruiken zodat het effect nog net wat beter wordt. Wanneer het vlees klaar is, giet je het water af. De zuurkool kan je vervolgens bij het spek voegen. Daar laat je het nog een half uur intrekken op een zacht pitje of een vlamverdeler. Dan kan je verder gaan met het maken van de stamppot. Hier schil en kook je de aardappelen voor. Gebruik het soort aardappelen naar wens. Kruimige aardappelen zijn misschien wel het beste om te gebruiken omdat deze een heerlijke romige smaak hebben. Wanneer de aardappelen gekookt zijn, kun je de zuurkool en de spekjes erbij toevoegen. Vervolgens is het tijd om de stamppot te stampen. Voeg nog wel kruiden en wat zout en peper toe om de stamppot nog net wat meer af te maken. De stamppot is klaar en je kunt er lekker van genieten.

Zuurkoolspek bakken
Schuiven naar boven