Heb jij een droom en is dat een eigen restaurant beginnen? Het hebben van een eigen restaurant kan ervoor zorgen dat jij jouw culinaire skills aan iedereen kan laten zien. Maar, een restaurant draaiende houden is natuurlijk ook uitdagend. Als je een eigen restaurant wil opstarten en wil onderhouden, moet je rekening houden met een aantal zaken. Hieronder zetten we het voor je op een rij.
Dagelijkse uitdagingen
Allereerst heb je met een eigen restaurant te maken met verschillende dagelijkse uitdagingen. Zo moet je namelijk voor iedere dag genoeg voorraad hebben om jouw gasten eten en drinken te kunnen serveren wat op het menu staat. Je moet hierbij op de hoogte zijn van jouw voorraad en desnoods moet je bijbestellen bij de leverancier. Dat betekent ook automatisch dat je veel contact hebt met jouw leverancier.
Vervolgens komt erbij kijken dat je een planning moet maken met jouw personeel. Houd hierbij rekening met de openingstijden, de drukte in het restaurant en de shifts die jouw personeel moet draaien.
En natuurlijk het belangrijkste: kwaliteitscontrole. De gerechten die je serveert, maar ook de service van jou en jouw medewerkers moeten voldoen aan de wensen van de gasten. Zorg ervoor dat alles tot in de puntjes geregeld is en dat je de kwaliteit onder controle hebt.
Financieel management
Bij een eigen restaurant komt natuurlijk ook het financiële plaatje om de hoek kijken. Denk aan de kosten die je maakt voor de spullen die je moet inkopen, maar ook met de kosten voor jouw personeel. Je moet natuurlijk wel het loon van hen betalen. Daarnaast is het ook belangrijk om rekening te houden met de kosten voor het pand en de stroom. Het bijhouden van de boekhouding is bij een eigen bedrijf een must.
Personeel is belangrijk
Goed personeel is enorm belangrijk in de horeca. Zo moet het personeel de gasten een fijne beleving kunnen bieden. Denk daarbij aan het maken van de gerechten, het uitserveren van de gerechten en het vertellen en adviseren van bepaalde ingrediënten en dranken, maar ook het maken van een gezellig praatje. Zo heb je in een restaurant verschillende type mensen nodig. Denk aan een chef, een ober, personeel voor in de bediening en het is belangrijk dat de afwas wordt gedaan. Je kunt ook overwegen om opleiding en trainingen aan te bieden, zodat jouw personeel zich kan ontwikkelen op zowel professioneel als persoonlijk vlak.
HR services & HR consultancy: waardevolle ondersteuning
Personeel is enorm belangrijk in een horecazaak en het is belangrijk dat je het een en ander goed regelt voor jouw personeel. Zoals net al werd benoemd, komen de loonkosten om de hoek kijken bij het hebben van personeel. Het is belangrijk dat je dit goed op orde hebt en dat ze iedere maand hun loon op tijd gestort krijgen. Naast het uitbetalen van loon, is het ook goed om aandacht te schenken aan arbeidsovereenkomsten, ziekteverzuim en meer. Met andere woorden dus de HR-taken. Je kunt ervoor kiezen om dit zelf op te pakken, maar je kunt ook denken aan interim hr services. Zo kunnen zij jou ondersteunen tijdens dit proces, terwijl jij je goed kunt blijven focussen op het restaurant.
Ga je een restaurant openen in bijvoorbeeld het buitenland? Ook dan komt er veel op je af, maar ook dan moet je nadenken over HR-taken. Wat zijn bijvoorbeeld de wetten en regelgeving waar je rekening mee moet houden op die locatie? Hierbij is het ook goed om te weten dat je er niet alleen voor staat; geef het uit handen aan hr consultancy en zij kunnen je helpen op internationaal niveau.
Vergunningen en regelgeving
Een restaurant moet ook voldoen aan bepaalde vergunningen en regels. Zo moet een restaurant voldoen aan de hygiënecode, maar moet het ook bijvoorbeeld een vergunning hebben om bepaalde dranken te mogen schenken of om een terras te mogen openen. Verdiep je in de vergunning en regels die gelden voor jouw restaurant en zorg ervoor dat je deze op tijd hebt aangevraagd.