Ajvar is een heerlijke Balkan-gerecht dat gemaakt wordt met geroosterde paprika’s, aubergines en knoflook. Het is een heerlijke manier om de smaken van de Balkan te proeven. Het is een perfecte aanvulling op een salade, een broodje of als dip voor bijvoorbeeld gebakken aardappelen. Hieronder volgt een recept voor ajvar.
Ingrediënten:
– 2 grote rode paprika’s
– 2 grote aubergines
– 2 teentjes knoflook
– 2 eetlepels olijfolie
– 1 theelepel zout
– 1 theelepel peper
– 1 theelepel suiker
– 2 eetlepels citroensap
– 2 eetlepels gehakte peterselie
Bereidingswijze:
1. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
2. Snijd de paprika’s, aubergines en knoflook in kleine stukjes.
3. Leg de stukjes groente op een bakplaat en besprenkel met olijfolie.
4. Rooster de groente in de oven gedurende 20-25 minuten.
5. Haal de groente uit de oven en laat afkoelen.
6. Doe de geroosterde groente in een blender en voeg het zout, peper, suiker, citroensap en peterselie toe.
7. Blend totdat het een gladde puree is.
8. Serveer de ajvar met brood, salade of als dip.