Alikruiken zijn een heerlijk en gezond gerecht dat je gemakkelijk thuis kunt maken. Het is een traditioneel gerecht uit de Balkan dat wordt gemaakt met gekookte aardappelen, uien, knoflook, paprika, tomaten en kruiden. Het is een heerlijke maaltijd die je kunt serveren met een salade of als bijgerecht. Hieronder volgt een recept voor alikruiken.
Ingrediënten:
– 4 grote aardappelen, geschild en in blokjes gesneden
– 2 uien, fijngehakt
– 2 teentjes knoflook, fijngehakt
– 1 rode paprika, in blokjes gesneden
– 2 tomaten, in blokjes gesneden
– 2 eetlepels olijfolie
– 1 theelepel paprikapoeder
– 1 theelepel oregano
– 1 theelepel zout
– 1/2 theelepel peper
– 1/2 kopje water
Bereidingswijze:
1. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
2. Verhit de olijfolie in een grote koekenpan en voeg de uien, knoflook, paprika, tomaten, paprikapoeder, oregano, zout en peper toe. Bak de groenten op middelhoog vuur gedurende 5 minuten.
3. Voeg de aardappelblokjes toe en bak nog eens 5 minuten.
4. Voeg het water toe en breng het geheel aan de kook. Laat het gerecht 10 minuten zachtjes koken.
5. Verdeel het gerecht over 4 ovenbestendige schaaltjes en zet de schaaltjes in de oven. Bak de alikruiken gedurende 20 minuten.
6. Serveer de alikruiken warm met een salade of als bijgerecht.