Pasta met vegetarische saus a la bolognese

Bolognese pasta

Een van de leukste dingen aan het koken vind ik, behalve het experimenteren, het koken voor vrienden. Voor mij is het de ultieme gezelligheid om mensen te verwennen met lekkers. Nu heb ik een aantal vrienden die vegetarisch zijn. Dit is helemaal geen probleem, want ik kook eigenlijk best vaak zonder vlees of vis. Maar ik gebruik dat soort etentjes voor mezelf altijd als een uitdaging. Gaat het me lukken om een ‘klassieker’ te maken zonder vleesvervangers te gebruiken. Kan ik ze iets beters voorschotelen dan de bekende gepaneerde camembert uit de oven? ? Zo ontstond deze Pasta met vegetarische saus die lijkt op een Bolognesesaus.

Eigenlijk had ik een tijdje geleden besloten dat ik nooit een Pasta met vegetarische saus à la een Bolognese zou maken. Waarom? Omdat Bolognese (of eigenlijk ragú) een vleessaus is. Geen tomatensaus zoals veel mensen denken, maar echt een vleessaus. Dus hoezo zou je dat als vegetariër überhaupt willen eten? Maar ik houd nu eenmaal van uitdagingen, mensen willen bekende en beproefde smaken op een hun bordje en ik bleef er toch maar over nadenken. Aan de slag dus.

Eerlijk is eerlijk hoor, ik had dit idee al een tijdje en wist dat ik dan ook wortel(s) en bleekselderij nodig zou hebben. Maar die pasten deze week helaas niet in mijn budget… Lastig hoor, die niet rekbare einde van je portemonnee. Ik had wel een doosje champignons in de koelkast staan die echt snel eens aan de beurt moest zijn. Dan maar zonder de wortel en bleekselderij! En gek genoeg, dat viel helemaal niet tegen. Haha… Ik had toch echt wel een beetje het idee dat ik een Italiaanse vleesachtige saus aan het eten was. Het moet niet gekker worden!

Ik gebruikt in deze Pasta met vegetarische saus een paar gedroogde tomaatjes. Die kun je ook vervangen door twee eetlepels tomatenpuree. Ik kreeg laatst een potje gedroogde tomaatjes cadeau, maar dat is dus één van die weinige dingen die ik echt niet lekker vind. Maarrrr, door ze fijn te malen, krijg je een soort tomatenpuree en dat lust ik wel! Haha… Soms loont het om creatief te zijn. ?

Recept Pasta met vegetarische saus a la bolognese

Wat heb je nodig?
(6 porties)
 • pasta, (tagliatelle is erg lekker hierbij) / ca 75 tot 100 gram per persoon
 • 250 gram champignons
 • 1 ui, schoongemaakt
 • 2 à 3 teentjes knoflook, schoongemaakt
 • 4 gedroogde tomaatjes, uit de olie
 • 150 gram rode linzen
 • 1 blikje tomatenstukjes
 • 1 pakje gezeefde tomaten
 • Worchestershiresaus**
 • 1 (groenten)bouillonblokje
 • 2 eetlepels gedroogde oregano
 • zout en peper, naar smaak
 • geraspte kaas
 • olijfolie
 • water
Hoe maak je het?

Was de linzen en check of er geen steentjes tussen zitten. Laat de linzen uitlekken. Maak in de tussentijd de champignons schoon door ze zachtjes te borstelen met een kwastje of af te vegen met een stukje keukenpapier zodat er geen aarde meer op zit. Snijd de champignons door de helft. Snijd de ui in stukken.

Nu doe je  de champignons, ui, knoflook en gedroogde tomaatjes in de keukenmachine of de hakmolen die bij de staafmixer zit en vermaal je het tot een fijngehakte substantie. (Ik gebruikte de laatste en aangezien het niet in 1 keer paste, heb ik alles in tweeën verdeeld en het zo vermalen.)

Zet nu een hapjespan op het vuur met een scheutje olijfolie en verhit de olie. Bak hierin het champignonmengsel al roerende voor ca 3 minuutjes. Voeg dan de uitgelekte linzen toe en bak ze kort mee. Kruid met een beetje zout en peper.

Schenk de tomatenblokjes, de gezeefde tomaten en de Worcestershiresaus erbij en verkruimel het bouillonblokje boven de pan. Roer goed door. Schenk nu water in het blikje waar de tomaten in zaten en schenk dit in de pan. Roer nogmaals goed door.

Laat de saus zachtjes koken en roer hem af en toe door. De saus is klaar als de linzen zacht zijn. Bij mij duurde dit ca 40 minuutjes, maar het is het verstandigste om na 20 minuten al regelmatig te testen of ze gaar zijn. (NB. ik denk dat mijn linzen ietwat oud waren en dan garen ze langzamer.)

Strooi, als de linzen gaar zijn, de oregano over de saus en roer goed door. Proef de saus en kruid eventueel na met zout en peper. Kook nu de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet de pasta in een vergiet, maar laat deze niet uitlekken. Gooi deze met aanhangend water terug in de kookpan. Schep hier nu de saus doorheen. (Je hebt ongeveer een volle soeplepel saus per persoon nodig per portie)

Serveer met geraspte kaas en eventueel ee frisse groene salade.

Eet smakelijk!.

** Als geen Worcestershiresaus hebt, schep dan een theelepeltje (lichtbruine) suiker door de saus.

Eet je liever een echte Bolognesesaus? Probeer dan eens dit recept:

Pasta met vegetarische saus a la bolognese
Schuiven naar boven