Kaviaar alternatief? Ga voor foreleitjes

foreleitjes

Kaviaar is een delicatesse die bestaat uit gezouten visseneieren van de familie Acipenseridae. Traditioneel verwijst de term kaviaar alleen naar eitjes van de wilde steur die in de Kaspische en de Zwarte Zee voorkomt. Afhankelijk van het land van herkomst kan kaviaar ook worden verkregen uit de kuit van andere vissoorten zoals zalm, regenboogforel, forel, lompvis, witvis, karper en andere soorten steur.

De duurste kaviaar ter wereld is de Beluga, bestaande uit de roe (of eieren) van de Belugasteur Huso Huso. Deze steur komt voor in de Kaspische Zee, ‘s werelds grootste zoutwatermeer, maar kan ook worden gevonden in het bekken van de Zwarte Zee en af en toe in de Adriatische Zee. Beluga kaviaar wordt meestal geserveerd met een speciale kaviaarlepel, vervaardigd uit parelmoer, been of andere niet-metalen, aangezien metalen voorwerpen de neiging hebben om een ongewenste metaalachtige smaak te geven aan de delicate en dure kuit.

Asetra

Door velen beschouwd als het gouden kind van de Steurfamilie, is de Osetra (Asetra) kaviaar veruit de populairste en meest gewilde Kaspische kaviaarsoort. De kleur varieert van heel donker, bijna zwart, tot heel licht, goudkleurig. Osetra heeft een boterachtige smaak die velen beschouwen als de meest plezierige van alle kaviaarsoorten. ‘s Werelds beste Osetra kaviaar is te vinden in de Kaspische Zee. Osetra wordt geproduceerd in Rusland, maar Iran produceert een gelijkaardige kaviaar die bekend staat onder de naam Asetra. In prijs wordt ie slechts overschaduwd door de Beluga. Een veelbelovend alternatief voor de zeldzame Kaspische kaviaar is de Seafarm Asetra kaviaar, verkregen uit een 100% Baeri Steur en gekweekt volgens bijna identieke oude traditionele Iraanse methodes. De Seafarm Asetra kaviaar heeft een milde natuurlijke smaak, licht zout met een romige nasmaak.

Sevruga

De Sevruga kaviaar heeft de sterkste en meest uitgesproken smaak van alle steurfamilies. Gekweekt in de Kaspische Zee, bezit deze kaviaarsoort een vlotte en boterachtige smaak met een zoete oceaanfinish. Dankzij de snellere voortplanting is de Sevruga één van de meest voorkomende steursoorten, zowel in de aquacultuur als in het wild. Dit maakt de Sevruga de goedkoopste onder de duurdere kaviaarsoorten. De lagere prijs suggereert echter geenszins een lagere kwaliteit van de eieren of een minder delicate smaak. Qua smaak en kwaliteit vergelijkbaar met de Kaspische Sevruga, is de Amerikaanse kaviaar, onder andere verkregen uit de Witte Steur, die in Amerika zelf wordt gekweekt. Dat maakt het mogelijk om tegen een redelijke prijs te genieten van goede kwaliteit kaviaar, die in combinatie met een aantal zeer unieke smaken zorgt voor een uitstekend voorgerecht.

Franse en Italiaanse kaviaar

Eén van de beste kaviaarsoorten is de Aquitaine, verkregen uit de Acipenser Baeri, een belangrijke Siberische steursoort uit Rusland, maar vervaardigd in Zuid-West Frankrijk. De delicate zouten brengen de hazelnootachtige smaak in de mond volledig tot uitdrukking. Met zijn uiterst fijne huid, variërend in kleur van antracietgrijs tot goudbruin, zal de Aquitaine kaviaar zelfs de meest veeleisende kenner in verrukking brengen. De Perle kaviaar doet echter niet onder voor de Aquitaine: het is de best gekweekte kaviaar uit Italië. Deze kaviaar komt van de Acipenser Transmontanus, beter bekend als de Witte Steur. Die oorspronkelijk in de rivieren van Noord-Italië voorkomt, maar speciaal voor de productie van de Perle wordt gekweekt in de stad Brescia. Deze kaviaar heeft grote goudkleurige korrels, met een unieke smaak: mild, nootachtig, licht zilt en blijft lang op de tong hangen.

Foreleitjes

Aangezien de traditionele kaviaar erg duur is, worden op de markt enkele soorten imitatiekaviaar gebracht die veel goedkoper zijn. Het gaat weliswaar om kuit van vissen, maar deze is niet van zo’n hoge kwaliteit als de Beluga of de Perle. Daartoe behoren zalmeitjes, die worden gewonnen uit de eitjes van de Keta-zalm. De kuit van de Keta-zalm heeft een uitermate grote korrel en is lichtoranje van kleur. Hij smaakt het beste wanneer hij slechts licht gezouten is. De Keta kaviaar is te vergelijken met foreleitjes, maar de laatste heeft een iets kleinere korrel. Deze eitjes zijn vooral in Europa heel populair.

Kaviaar alternatief? Ga voor foreleitjes
Schuiven naar boven