BBQ schoonmaken met deze tips

BBQ schoonmaken

Na een heerlijke avond barbecueën volgt altijd het minst leuke gedeelte. Het schoonmaken van de bbq is een vervelend klusje. Wacht je er mee tot de volgende dag? Dan zitten de etensresten zo vastgekoekt dat je de grootst mogelijke moeite moet doen om het schoon te krijgen. Om het je allemaal wat gemakkelijker te maken hebben we hier nog wat handige tips die je hierbij kunnen helpen.

Smeer het rooster eerst in met wat olie

Voor je begint met barbecueën kan je het rooster insmeren met wat olie. Dit kan je doen met wat plantaardige of olijfolie. Door het rooster in te smeren met wat olie voorkom je dat er van alles aan het rooster blijft kleven. Hier heb je alleen maar voordeel van want het zorgt voor minder schoonmaakwerk achteraf.

Maak de hele barbecue schoon dan heb je er veel langer plezier van

Het rooster van je bbq schoonmaken is echt wel nodig als deze is gebruikt om heerlijk vlees en groente op te grillen of bakken. Maar vergeet ook de buitenkant niet en het gedeelte vanbinnen. Door alles goed schoon te maken heb je veel langer plezier van je barbecue. Heb je een houtskool barbecue?
Begin met het verwijderen van alle achtergebleven etensresten en de as. Daarna maak je een sopje van warm water en een scheutje afwasmiddel. Heb je een elektrische barbecue dan zorg je dat al de vet en etensresten eruit zijn en deze maak je daarna ook schoon met een sopje van warm water en een scheutje afwasmiddel.

Maak met een doekje dan dit gedeelte schoon. Mocht er toch wat vuil aangekoekt zitten en krijg je het met een doekje alleen niet schoon? Neem dan een beetje staalwol en probeer hier het vuil ermee af te krijgen. Gebruik absoluut geen schuurspons en geen schoonmaakmiddelen met een schurende werking want dan kunnen er beschadigingen ontstaan aan je barbecue.

Ook de hele buitenkant van de barbecue maak je even schoon met een doekje en een sopje met een schoonmaak product dat goed ontvet maar niet agressief is. Dat het materiaal van je barbecue er niet door beschadigd of aangetast wordt.

Gebruik een bbq hoes

Om je barbecue extra goed te beschermen (als je deze een tijdje niet gebruikt) kan je een bbq hoes gebruiken. Dan blijft je bbq mooi schoon en goed beschermd. Na het laatste gebruik maak je heel de barbecue goed schoon en doe er daarna de hoes over. Dit kan je overigens ook doen als je bbq buiten staat en je wil dat deze mooi schoon blijft tot het volgende gebruik. Er kan op die manier geen zand, stof vuil of beestjes opkomen en beschermt ook tegen allerlei weersinvloeden.

Stel het schoonmaken van de bbq niet uit

Na een heerlijke avond barbecueën heb je wellicht echt geen zin meer om het rooster van de barbecue schoon te maken. Je denkt misschien dat doe ik morgen wel. Heel begrijpelijk maar toch is er een goede reden om het niet uit te stellen. Als je er niets aandoet en wacht tot de volgende morgen. Dan is de kans erg groot dat het vuil, vet en etensresten flink is aangekoekt. Het kost je echt veel meer moeite en tijd om het rooster schoon te maken. Als je het na het barbecueën doet als het rooster nog een heel kleine beetje warm is verwijder je het vuil veel gemakkelijker.

Heb je echt geen tijd om het direct schoon te maken? Dan kan je de volgende tip uitproberen. Leg het rooster van de bbq in het gras op je gazon. Dit werkt echt heel goed want de volgende morgen is het vuil niet aangekoekt en kan je het rooster heel gemakkelijk schoonmaken.

BBQ schoonmaken met deze tips
Schuiven naar boven