Oven schoonmaken? Doe het zo!

Oven schoonmaken

Het is geen favoriet klusje: de oven schoonmaken. Toch moet je er een keer in de zoveel tijd aan geloven. Met deze tips wordt het schoonmaken van de oven een makkie! Ze zorgen ervoor dat achtergebleven vetresten als sneeuw voor de zon verdwijnen waardoor je oven er weer als nieuw uit zal zien.

Verwijder achtergebleven kruimels met een kruimeldief

In een oven blijven vaak kruimels achter. Deze zijn niet makkelijk te verwijderen, maar een kruimeldief kan hierbij handig zijn. Een kruimeldief is erg handzaam en daarom kun je makkelijker bij lastige hoekjes in de oven. De kruimeldief kan vooral goed bij het rubberen randje nabij de ovendeur, waar vaak de meeste kruimels achterblijven. Mocht het lastig zijn om alle kruimels te verwijderen, dan kun je er voor kiezen om de overgebleven kruimels in een schoonmaakdoek op te vangen.

Het verwijderen van vet

Dasty

Na het weghalen van kruimels is het tijd om de oven vetvrij te maken. Dit kun je op meerdere manieren doen. Dasty werkt hiervoor erg goed. Verdeel wat Dasty over een spons om de Dasty en gebruik vervolgens de spons om de oven te schrobben. Laat het even intrekken en maak vervolgens de oven schoon met een doekje. Let hierbij wel op dat je geen krassen veroorzaakt door het gebruik van de spons.

Schijfjes citroen

Een natuurlijke manier om vet te verwijderen is het gebruik van een citroen. De citroen snij je eerst in plakken en plaats je vervolgens in een ovenschaal. Deze zet je tien minuten in de (voorverwarmde) oven, waardoor de citroen verdampt. Deze damp zorgt ervoor dat het vet loskomt en makkelijk te verwijderen is. Hiervoor gebruik je een doekje of een spons, maar je moet er wederom op letten dat je dan geen krassen veroorzaakt. Laat de deur van de oven open staan, zodat de binnenkant goed kan drogen.

Baking soda

Baking soda is ook een goed middel om de oven schoon te maken. Je doet dan wat baking soda op een vochtig doekje. Je laat het wederom even intrekken en verwijdert het met een schoon doekje of een spons. Je kunt ook een papje maken van water en baking soda, wat je een nacht laat intrekken. Zo verwijder je heel gemakkelijk viezigheid uit de oven.

Het ovenrooster snel schoonmaken

Er zijn meerdere slimme manieren om het ovenrooster snel schoon te maken. Je kunt wederom Dasty gebruiken, maar er ook voor kiezen om het ovenrooster tussen nat krantenpapier te leggen. Het papier neemt dan het vet op, en je moet dan alleen het overgebleven vet te verwijderen met een doekje.

Het ovenraam

Vergeet niet om zowel de voorkant en de binnenkant van het ovenraam een beurt te geven. Dit kun je doen met een glasreiniger. Na het schoonmaken van de binnenkant dien je deze goed droog te maken. Als je dit niet doet gaat je oven bij gebruik sterk ruiken naar glasreiniger.

Schoonmaken van het roestvrije staal

Naast het ovenraam zit er vaak ook roestvrij staal op de buitenkant van de oven. Hier willen nog weleens vlekken op zitten. Gelukkig kun je deze gemakkelijk verwijderen met een beetje olijfolie.

Met bovenstaande tips zal je oven er weer als nieuw uitzien zonder al teveel moeite. Veel succes toegewenst met het schoonmaken van je oven!

Oven schoonmaken? Doe het zo!
Schuiven naar boven