Bavette bakken recept

Het is een relatief onbekend, maar ontzettend smaakvol stukje vlees: de bavette, ook wel bavette steak. De bavette steak wordt ook wel vinkelap of vanglap genoemd. Het magere stuk rundvlees komt uit een dikke rand van vlees uit de flank van de koe, dicht bij de achterpoten. Omdat de koe hard heeft moeten werken met dit gedeelte van zijn lijf is de structuur van het vlees grover. Hierdoor vond men het vlees vroeger niet mals genoeg en werd het vaak verwerkt tot stoofvlees of gehakt. Bij speciaal voor vlees gefokte koeien zoals Black Angus daarentegen is de bavette erg mals. Het kan bijna rauw gegeten worden en heeft een intense smaak. Bavette is een ware delicatesse voor liefhebbers van een grove structuur en een volle smaak. Ook voor de liefhebbers van rollade is de bavette perfect. Je kan immers een zeer goede bavette rollade maken met dit vlees.

Tips bij het bereiden van bavette

 • Om malsheid te behouden en sappen niet verloren te laten gaan, dient het vlees na bereiding dwars op de draad met een scherp mes gesneden te worden
 • Zorg er bij de bereiding van de bavette voor dat het vlees niet té gaar wordt; het hoort van binnen rood te zijn. Bavette is een dun stuk vlees van slechts 2,5 tot 4 cm dikte, dus garing gaat snel
 • Bavette is van zichzelf al erg smaakvol, dus alleen een beetje peper en zout gebruiken is al voldoende. Wil je een keer een ander smaakje, dan kun je de bavette marineren. Bijkomend voordeel van een marinade is dat het vlees extra mals wordt
 • Laat het vet gewoon aan het vlees zitten, het komt de smaak ten goede
 • Een bavette kan bereid worden in de pan, in de oven of op de barbecue. Op de barbecue kun je het vlees direct of indirect grillen. Bij bereiding op de barbecue krijgt het vlees een lekkere rooksmaak en een lekker krokant randje.

Bavette bakken

Bavette bakken in de pan

Laat het vlees op kamertemperatuur komen. Gebruik een pan met dikke bodem of een gietijzeren pan en smelt hierin een klontje boter. Bak het vlees aan beide zijden op een hoog vuur in een paar minuten bruin. Zet vervolgens het vuur lager en laat de bavette nog drie minuten braden. Haal het vlees daarna uit de pan en verpak het in aluminiumfolie. Laat het acht minuten rusten, zodat de vleessappen zich door het vlees kunnen verspreiden.

Bavette bereiden in de oven

Laat de bavette op kamertemperatuur komen. Verwarm de oven alvast voor op 80°C. Bak het vlees aan beide zijden op een hoog vuur aan. Plaats vervolgens de bavette in de oven tot een kerntemperatuur van 50°C bereikt is.

Bij bereiding op de barbecue krijgt het vlees een lekkere rooksmaak en een lekker krokant randje. Hieronder vind je de bereidingswijze én een heerlijk recept:

Ingrediënten:

 • een bavette
 • mayonaise
 • ui
 • pijnboompitten
 • zongedroogde tomaten
 • geraspte kaas
 • zout
 • peper

Bereiding van de bavette op de bbq

 1. Stel de barbecue in op “indirect grillen” met een temperatuur van 150°C
 2. Dep de bavette droog met keukenpapier en snijd het vlees vervolgens open
 3. Smeer de bavette in met de mayonaise. Verdeel de overige ingrediënten over het vlees. Rooster de pijnboompitten kort en strooi deze ook over de bavette
 4. Rol de bavette dicht en bindt het vast met een stukje rolladetouw
 5. Bestrooi de bavette met zout en peper
 6. Leg de bavette-rollade ongeveer 60 minuten op de barbecue. Wanneer de kerntemperatuur ongeveer 50°C is, is het vlees klaar.
 7. Laat de bavette nog 10 minuten rusten onder een stukje aluminiumfolie
 8. Verwijder het rolladetouw en EET SMAKELIJK!
Bavette bakken recept
Schuiven naar boven