Een kruidige Indiase Kidneybonenschotel die warmte uitstraalt en een frisse salade als tegenhanger van de pittigheid is een gegarandeerd succes binnen iedere bedrijfskantine. Bij een dergelijke warme, en vetarme, lunch kun je er weer flink tegenaan. Ideaal in combinatie met bedrijfsfitness. Bonenschotels worden vaak met gewone- of zilvervliesrijst gegeten dus dit zou een goede toevoeging kunnen zijn voor mensen die het geen probleem vinden om nog wat extra koolhydraten binnen te krijgen. De rijst kan je eenvoudig koken met een rijstkoker. De bonen zelf bevatten natuurlijk ook al koolhydraten. Een andere mogelijkheid is om deze kidneybonenschotel te serveren met een Indiase broodsoort zoals bijvoorbeeld chapati, naan of papadum. Ook brood brengt natuurlijk extra koolhydraten met zich mee.
Het onderstaande recept is voor 20 personen. Voldoende dus voor ieder middelgroot bedrijf.
Ingrediënten kidneybonenschotel:
- 1500 g kidneybonen
- 10 uien
- 10 groene pepers
- 20 teentjes knoflook
- 15 cm gemberwortel
- 10 laurierbladeren
- 5 stukjes pijpkaneel
- 30 kruidnagels
- 20 kardemomzaden
- 6 gram chilipoeder
- 9 gram kurkuma
- 20 gram korianderpoeder
- 14 gram komijnpoeder
- 10 gram garam masala
- 2250 g stukjes tomaat uit blik
- 10 gram zout
- Verse koriander voor garnering
- Olijfolie
Ingrediënten frisse rode koolsalade:
- 1 rode kool
- 5 limoenen
- 5 handjes blanke rozijnen
- 5 groene Granny Smith appels
- 5 komkommers
- 5 eetlepel honing
- 10 eetlepel fijngesneden munt
- Zwarte peper
Voorbereiding:
Week de kidneybonen ongeveer 24 uur in een pan met water waar wat zout aan is toegevoegd. Kidneybonen hebben een stevig velletje waardoor ze hun vorm behouden in gerechten. Het aan het weekwater toegevoegde zout zorgt ervoor dat het velletje zacht genoeg wordt om lekker weg te eten.
Het is ook mogelijk om voor dit recept kidneybonen uit blik te gebruiken. Laat in dat geval de kidneybonen goed uitlekken en bewaar het vocht om eventueel later toe te voegen.
- Kook de bonen gaar.
- Snijd de uien in kleine stukjes
- Snijd de groene pepers in smalle reepjes.
- Hak de knoflook fijn.
- Rasp de gemberwortel fijn.
- Scheur de laurierbladeren in stukken.
- Pers de limoenen uit.
- Snijd de rode kool in dunne reepjes.
- Snijd de appels in kleine blokjes.
- Snijd de komkommers in halve schijfjes.
Scheur de koriander in stukjes.
Bereiding van de Indiase kidneybonenschotel:
Begin met het fruiten van de uien tot ze kleuren en goed zacht zijn.
Voeg hierna de kaneelpijpjes, de laurierbladeren, de kruidnagels en de kardemom toen en bak het geheel zo’n 2 minuten.
Voeg hierna de groene pepers, de fijngehakte knoflook en de geraspte gember toe en bak het geheel tot een licht gekleurd is.
Voeg hierna de chilipoeder, de kurkuma, het korianderpoeder en het komijnpoeder toe en mix alles goed door het kruidige uienmengsel.
Hierna kunnen de tomatenblokjes en het zout toegevoegd worden en mag alles ongeveer 5 minuten pruttelen op een zacht vuurtje.
Voeg nu de bonen toe aan het uienmengsel en laat het geheel nog eens 5 minuten stoven met een deksel op de pan zodat het niet te droog wordt.
Voeg naar behoefte het bonenvocht toe om een goede dikte te verkrijgen en zorg dat alles weer goed op temperatuur komt.
Hierna de koriander toevoegen en goed doorroeren.
De garam masala wordt als laatste op de kidneybonenschotel gestrooid.
Bereiding van de frisse rode koolsalade:
Doe de in dunne reepjes gesneden rode kool in een grote bak en strooi er zout overheen. Hierna alles goed door elkaar mengen en de koolblaadjes flink kneuzen met je handen om ze een zachtere textuur te geven.
Meng de honing met het limoensap en voeg de gesneden munt en versgemalen zwarte peper toe. Klop dit goed door elkaar tot een dressing.
Voeg hierna de Granny Smith appelblokjes, de in blokjes gesneden komkommer en de rozijnen bij de rode kool. Hierna gaat de dressing eroverheen en vervolgens dient alles goed door elkaar gemengd te worden.
Eet smakelijk!