Zuurvlees is een traditionele Belgische gerecht dat al eeuwenlang wordt gegeten. Het is een heerlijke combinatie van vlees, groenten en een zuurmiddel dat de smaak en textuur van het vlees verbetert. Cafe Sjiek is een variant van zuurvlees dat wordt geserveerd in veel Belgische restaurants. Het is een heerlijke maaltijd die eenvoudig thuis te bereiden is. Hieronder volgt een recept voor Cafe Sjiek zuurvlees.
Ingrediënten:
– 500 gram runderlappen
– 2 uien, gesnipperd
– 2 teentjes knoflook, fijngehakt
– 2 wortels, in plakjes
– 2 stengels selderij, in plakjes
– 2 eetlepels tomatenpuree
– 2 eetlepels azijn
– 2 eetlepels bruine suiker
– 2 eetlepels boter
– 2 eetlepels bloem
– 2 eetlepels Worcestersaus
– 2 eetlepels mosterd
– 2 eetlepels ketchup
– 2 eetlepels paprikapoeder
– 2 eetlepels peterselie, fijngehakt
– 2 eetlepels balsamicoazijn
– 2 eetlepels olijfolie
– Zout en peper naar smaak
Bereidingswijze:
1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
2. Verhit de boter in een grote ovenschaal en voeg de ui, knoflook, wortel en selderij toe. Bak de groenten 5 minuten op middelhoog vuur.
3. Voeg de tomatenpuree, azijn, suiker, Worcestersaus, mosterd, ketchup, paprikapoeder, peterselie, balsamicoazijn en olijfolie toe. Roer goed door.
4. Voeg het vlees toe en roer goed door. Breng op smaak met zout en peper.
5. Voeg wat water toe en dek de schaal af met aluminiumfolie.
6. Zet de schaal in de oven en bak het vlees 1,5 uur.
7. Haal de schaal uit de oven en laat het vlees 10 minuten rusten.
8. Serveer het zuurvlees met aardappelpuree of gekookte aardappelen.
Eet smakelijk!