Savarin is een heerlijk zoet gebak dat wordt gemaakt met een brioche-achtig deeg. Het is een traditioneel Frans gebak dat vaak wordt geserveerd met een verscheidenheid aan sauzen, zoals chocolade, karamel of frambozen. Het is een lekker dessert dat perfect is voor speciale gelegenheden. Hieronder volgt een recept voor savarin met chocoladesaus.
Ingrediënten:
– 500 gram bloem
– 2 eetlepels suiker
– 2 theelepels zout
– 2 eetlepels gist
– 2 eieren
– 125 ml melk
– 125 ml boter
– 2 eetlepels vanille-extract
– 2 eetlepels citroensap
– 2 eetlepels rum
– 2 eetlepels amandelschaafsel
– 2 eetlepels poedersuiker
– 2 eetlepels kaneel
– 2 eetlepels gesmolten boter
Voor de chocoladesaus:
– 200 gram pure chocolade
– 200 ml slagroom
– 2 eetlepels suiker
– 2 eetlepels vanille-extract
– 2 eetlepels boter
Bereidingswijze:
1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
2. Meng de bloem, suiker, zout en gist in een kom.
3. Voeg de eieren, melk, boter, vanille-extract, citroensap, rum, amandelschaafsel, poedersuiker, kaneel en gesmolten boter toe en kneed het deeg tot een soepel geheel.
4. Vet een savarinvorm in met boter en bestuif met bloem.
5. Verdeel het deeg in de vorm en bak gedurende 25-30 minuten.
6. Laat de savarin afkoelen.
7. Smelt de chocolade in een steelpan.
8. Voeg de slagroom, suiker, vanille-extract en boter toe en roer tot een gladde saus.
9. Giet de chocoladesaus over de afgekoelde savarin.
10. Bestuif met poedersuiker en serveer.