Lumper is een traditioneel Noors gerecht dat bestaat uit aardappelen, spek, uien en melk. Het is een eenvoudig en smakelijk gerecht dat gemakkelijk te maken is. Hieronder volgt een recept voor lumper.
Ingrediënten:
– 500 gram aardappelen, geschild en in blokjes gesneden
– 200 gram spek, in blokjes gesneden
– 2 uien, fijngehakt
– 2 eetlepels boter
– 2 eetlepels bloem
– 1 liter melk
– Zout en peper naar smaak
Bereidingswijze:
1. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
2. Smelt de boter in een grote ovenschaal.
3. Voeg de uien toe en bak deze tot ze glazig zijn.
4. Voeg de spekblokjes toe en bak deze tot ze goudbruin zijn.
5. Voeg de bloem toe en roer goed.
6. Voeg de melk toe en roer goed.
7. Voeg de aardappelblokjes toe en roer goed.
8. Breng op smaak met zout en peper.
9. Zet de ovenschaal in de oven en bak de lumper gedurende 30 minuten.
10. Serveer de lumper warm.