Drie Koningenkoek is een traditioneel Nederlands gebak dat wordt gegeten tijdens de feestdagen rond Driekoningen. Het is een heerlijk zoet gebak dat gemaakt wordt met een kruidige kruimelvulling en een krokant korstje. Met dit recept kun je eenvoudig een heerlijke Driekoningenkoek maken die je hele gezin zal smullen.
Ingrediënten:
– 500 gram bloem
– 250 gram boter
– 250 gram suiker
– 2 eieren
– 2 theelepels bakpoeder
– 2 theelepels kaneel
– 2 theelepels kruidnagel
– 2 theelepels kardemom
– 2 theelepels gember
– 2 theelepels nootmuskaat
– 2 theelepels zout
– 2 eetlepels melk
– 2 eetlepels vanille extract
– 2 eetlepels citroensap
– 2 eetlepels amandelschaafsel
– 2 eetlepels rozijnen
– 2 eetlepels abrikozenjam
– 2 eetlepels gedroogde kersen
– 2 eetlepels gedroogde pruimen
– 2 eetlepels gedroogde abrikozen
Bereidingswijze:
1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
2. Meng de bloem, boter, suiker, eieren, bakpoeder, kaneel, kruidnagel, kardemom, gember, nootmuskaat en zout in een kom.
3. Voeg de melk, vanille extract, citroensap, amandelschaafsel, rozijnen, abrikozenjam, gedroogde kersen, gedroogde pruimen en gedroogde abrikozen toe en kneed het deeg tot een soepel geheel.
4. Vet een bakvorm in en verdeel het deeg over de vorm.
5. Bak de Driekoningenkoek in de oven gedurende 30-35 minuten.
6. Laat de koek afkoelen en bestrijk de bovenkant met poedersuiker.
7. Serveer de Driekoningenkoek met een kopje warme chocolademelk of thee.
Eet smakelijk!