Baklava is een heerlijk zoet gebak dat wordt gemaakt met filodeeg, noten en honing. Het is een traditioneel gerecht uit het Midden-Oosten en is een populaire traktatie voor feesten en speciale gelegenheden. In dit recept leer je hoe je een heerlijke baklava met filodeeg kunt maken.
Ingrediënten:
– 500 gram filodeeg
– 500 gram gemengde noten (amandelen, walnoten, hazelnoten, pistachenoten)
– 200 gram suiker
– 200 gram boter
– 2 eetlepels kaneel
– 1/2 kopje honing
Bereidingswijze:
1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
2. Hak de noten fijn en meng ze met de suiker en de kaneel.
3. Smelt de boter in een pan.
4. Leg een vel filodeeg op een bakplaat en bestrijk het met de gesmolten boter.
5. Leg hierop een tweede vel filodeeg en bestrijk dit ook met de boter.
6. Herhaal dit proces totdat je vier lagen filodeeg hebt.
7. Bestrooi de bovenste laag met de notenmengeling.
8. Leg hierop nog een laag filodeeg en bestrijk deze met boter.
9. Herhaal dit proces totdat je acht lagen filodeeg hebt.
10. Bestrijk de bovenste laag met de resterende boter.
11. Bak de baklava in de oven gedurende 30 minuten.
12. Haal de baklava uit de oven en giet de honing over de bovenkant.
13. Laat de baklava afkoelen en snijd deze in stukken.
14. Serveer de baklava met een kopje koffie of thee.
Eet smakelijk!