Hamlappen bakken op eenvoudige wijze

Hamlap

Een echte traktatie

Hamlappen zijn heerlijke malse stukken vlees van de ‘achterham’ (de bil) van een varken. Een echte traktatie dus! Het vlees op verschillende manieren klaar gemaakt worden: in de oven, op een grillplaat, op de barbecue maar natuurlijk ook in de ouderwetse koekenpan! Omdat het vlees zo mals is, smaakt dat net zo heerlijk. Meestal worden hamlappen gegeten bij aardappels of rijst, maar je kunt ze ook bereiden en klaarmaken als stukjes vlees in bijvoorbeeld een nasi. Hamlappen hebben namelijk een stevige structuur en zijn daarom ook geschikt om in blokjes te snijden!

Voorbereiding voor hamlappen

Hamlappen zijn eigenlijk ‘ready-to-go’. Dat wil zeggen dat je aan het vlees nauwelijks iets hoeft voor te bereiden, schoon te maken of weg hoeft te snijden. Het is wel aan te raden om de hamlappen minstens een half uur voor het bakken uit de koelkast te halen. Op deze manier kunnen ze even op kamertemperatuur komen. Hierbij kunnen ze wat vochtig worden, dus dep ze even droog voor ze de pan in gaan. Wil je ook graag een lekkere jus toevoegen aan je gerecht? Bestuif de hamlappen dan met wat bloem voordat je ze in de pan doet! Het eindresultaat is dan een heerlijk hamlap met een extra lekkere bruine jus.

Mocht je nog even willen checken of je genoeg vlees in huis hebt gehaald, ga dan uit van ongeveer 125 tot 150 gram per persoon.

Hamlappen bakken

  1. Zet hoog vuur aan en verhit boter en/of olijfolie in de koekenpan. Een combinatie van die twee werkt ook prima! Hoe meer boter, hoe lekkerder uiteraard. Let er op dat de boter goed heet is, voordat de hamlappen de pan in gaan! De boter stopt dan met schuimen en begint lichtbruin te worden.
  2. Schroei de hamlappen eerst de ene kan van de hamlap in 2 minuten op hoog vuur dicht en dan de andere kant (4 minuten dus in totaal). Als het goed is hebben ze zo een mooi lichtbruin tintje aan beide kanten, maar blijft is het vlees van binnen nog goed mals.
  3. Bak de hamlappen nu verder af op laag vuur in ongeveer 15 minuten. Controleer regelmatig of de hamlappen niet aanbraden en keer af en toe om. Ook lekker is om in het bakvocht wat verse kruiden mee te bakken, zoals bijvoorbeeld rozemarijn. Vergeet niet wat peper en zout toe te voegen! Zout de hamlappen vooral niet voor het bakken! Het vlees schroeit niet goed dicht en zal dan geen mooie kleur krijgen.
  4. Laat tot slot het vlees nog even ‘rusten’, voor je het opdient.

Variatie

Ben je op zoek naar een beetje variatie? Probeer dan de hamlappen eens te marineren voordat je ze in de koekenpan gaat klaarmaken. Een lekkere marinade is bijvoorbeeld eentje van:

  1. het sap van een uitgeperste sinaasappel
  2. een eetlepel gembersiroop
  3. een eetlepel sojasaus
  4. twee theelepels kerriepoeder

Om deze variatie klaar te maken laat je eveneens de hamlappen eerst op kamertemperatuur komen voordat je aan de slag gaat. Pak een platte schaal erbij en mix het sinaasappelsap, de gembersiroop, de sojasaus en de kerriepoeder door elkaar. Haal de hamlappen er goed doorheen, laat ze 30 minuten rusten, keer ze om en laat ze vervolgens nog eens 30 minuten rusten. Vervolgens haal je de hamlappen uit de marinade en dep je ze droog aan beide kanten. Bak de hamlappen vervolgens op dezelfde wijze als boven beschreven maar voeg met nog 10 minuten bakken te gaan ook het resterende marinadevocht aan de koekenpan toe. Voeg eventueel nog wat bindmiddel (maizena of bloem) en laat nog 10 minuten stoven. Je kunt zelfs nog wat kookroom toevoegen op gevoel. Voeg tot slot nog aardappelpuree toe aan je gerecht en je hebt zo een heerlijke variatie!

Veelgestelde vragen over hamlappen

Wat voor vlees is hamlap?

De hamlap is varkensvlees. Het wordt gesneden van de bil van het varken.

Wat is het verschil tussen varkenslappen en hamlappen?

De varkenslap wordt gesneden van de schouder van het varken, waar de hamlap van de bil van het varken wordt gesneden. Het vlees is iets grover en beter te gebruiken als stoofvlees.

Hoe krijg ik hamlappen zacht?

Hamlappen bak je op hoog vuur. Zet de koekenpan of braadpan dus op de grootste pit en bak de hamlap in enkele minuten gaar op hoog vuur. Laat de hamlappen beslist niet sudderen.

Wat is vergelijkbaar met hamlap?

Qua smaak en structuur komt de hamlap in de buurt van de varkenshaas. Het wordt dan ook uit de buurt van de haas gesneden, namelijk de bil.

Wat kost een kilo hamlappen?

De prijs van een kilo hamlappen kan nogal uiteen lopen afhankelijk van waar je de hamlappen koopt. Gemiddeld genomen met je denken aan een prijs tussen de 12 en 16 euro per kilo hamlappen.

Hamlappen bakken op eenvoudige wijze
Schuiven naar boven