Welke messen zijn onmisbaar in de keuken?

Onmisbare messen

Terwijl een thuisbakker de juiste bakkerijgereedschappen nodig heeft om de lekkerste dingen te kunnen bakken, is voor een thuiskok het juiste kookgereedschap van belang. Natuurlijk gaat het ook om de ingrediënten die je gebruikt voor je recepten, maar het hebben van handige keukengereedschappen, zoals goede messen, is onmisbaar in de keuken. Want of je nu een thuiskok bent of een professionele kok, het bezitten van de juiste keukenmessen kan een groot verschil maken en je kookervaring verbeteren. Ben je benieuwd naar de verschillende keukenmessen en de eigenschappen, lees dan snel verder.

Welke messen zijn er allemaal?

Wanneer je op zoek bent naar goede keukenmessen, is het belangrijk om eerst na te gaan welke messen je veel gebruikt en nodig hebt. Er zijn veel verschillende soorten messen beschikbaar, elk met verschillende eigenschappen die ze geschikt maken voor verschillende doeleinden.

Een koksmes

Een mes dat veel wordt gebruikt en eigenlijk in elke keuken aanwezig zou moeten zijn, is een koksmes. Met dit mes kun je verschillende ingrediënten snijden, of het nu gaat om groenten of fruit in kleine stukjes snijden, het fijnmaken van verse kruiden, of het pletten van een knoflookteen; het kan allemaal met een koksmes. Een koksmes is vaak groot en heeft een breed lemmet (gedeelte waarmee je snijdt) en heeft meestal een scherpe punt.

Santokumes

Wanneer je op zoek bent naar een mes waarmee je groenten, vlees en vis dun kunt snijden, dan kom je al gauw uit bij een santokumes. Dit is een traditioneel Japans mes met een breed en recht lemmet. Dit mes is vaak voorzien van een speciale coating waaraan de gesneden ingrediënten niet blijven plakken, dit maakt het mes extra prettig in gebruik om dunne plakjes mee te snijden.

Schilmesje

Nog een onmisbare mes in de keuken is een schilmesje. Dit mesje is ideaal om groenten en fruit mee te schillen. Daarnaast door het formaat is dit mesje ook heel geschikt om precisiewerk mee te doen, denk aan het verwijderen van zaden maar ook het uithollen van groenten.

Broodmes

Dit mes, en de naam zegt het eigenlijk al, is heel geschikt om brood mee te snijden. Een broodmes heeft altijd scherpe kartels, zo kun je moeiteloos zonder het brood te pletten, mooie plakken brood snijden. Een broodmes is ook ideaal om taarten en cakes mee te snijden.

Fileermes

Ben je dol op vis en sta je regelmatig een vis te fileren, dan kun je eigenlijk niet zonder een fileermes. Een fileermes heeft een dun en flexibel lemmet, dit zorgt ervoor dat je een vis heel gemakkelijk dun kunt fileren. Door de fijne ligging in gehand kun je het fileermes makkelijk sturen en lukt het vrij eenvoudig om ook de schubben, huid en vet van de vis te verwijderen.

Trancheermes

Tot slot is ook het trancheermes, ook wel bekend als vleesmes, onmisbaar in de keuken voor liefhebbers van vlees. Met een vleesmes kun je rauw en bereid vlees makkelijk in stukjes of plakjes snijden. Het mes heeft een laag lemmet, en hierdoor voel je weinig weerstand tijdens het snijden. Door de smalle lemmet is dit mes niet geschikt om mee te hakken, hiervoor kun je beter grijpen naar een santokumes.

Welke messen zijn onmisbaar in de keuken?
Schuiven naar boven