Recirculatie afzuigkappen


Als je op zoek bent naar een afzuigkap, ben je waarschijnlijk bekend met de term “recirculatie”. Maar wat betekent het eigenlijk en hoe werkt het? In dit artikel zullen we alles wat je moet weten over recirculatie afzuigkappen bespreken.

Wat is recirculatie?

Recirculatie is een methode die wordt gebruikt in afzuigkappen om de lucht in de keuken te zuiveren en te reinigen voordat deze weer de ruimte wordt ingeblazen. In plaats van de lucht naar buiten te leiden, gebruikt een recirculatie afzuigkap filters om de lucht te reinigen en de vieze geuren te verwijderen.

Hoe werkt het?

Een recirculatie afzuigkap zuigt de lucht aan en voert deze door verschillende filters. Deze filters verwijderen alle deeltjes en geuren die in de lucht aanwezig zijn voordat de lucht weer terug de keuken in wordt geblazen. Om dit te doen, gebruikt de afzuigkap meestal een koolstoffilter en een vetfilter.

Wat zijn de voordelen van recirculatie afzuigkappen?

Recirculatie afzuigkappen hebben verschillende voordelen ten opzichte van afzuigkappen die de lucht naar buiten leiden.

Geen luchtafvoer vereist

Een van de grootste voordelen van een recirculatie afzuigkap is dat er geen luchtafvoer nodig is. Dit betekent dat je de afzuigkap in vrijwel elke keuken kunt installeren, ongeacht de locatie van het keukenraam.

Energiezuinig

Omdat er geen lucht naar buiten wordt afgevoerd, hoeft een recirculatie afzuigkap geen extra energie te gebruiken om de lucht naar buiten te pompen. Dit maakt het gebruik van deze afzuigkappen zeer energiezuinig.

Weinig onderhoud

De filters van een recirculatie afzuigkap moeten regelmatig worden vervangen, maar het is over het algemeen veel minder onderhoud dan afzuigkappen die lucht naar buiten afvoeren. Dit komt omdat er geen lastige en vuile afvoerbuizen onderhouden hoeven te worden.

Hoe installeer je een recirculatie afzuigkap?

Een recirculatie afzuigkap kan op dezelfde manier worden geïnstalleerd als een afzuigkap die de lucht naar buiten afvoert. In de meeste gevallen wordt de afzuigkap aan de muur boven het fornuis gemonteerd. Het is echter belangrijk om ervoor te zorgen dat er voldoende ruimte is voor de afzuigkap en dat de filters gemakkelijk toegankelijk zijn voor onderhoud.

Hoe onderhoud je een recirculatie afzuigkap?

Om ervoor te zorgen dat een recirculatie afzuigkap goed blijft werken, is het belangrijk om de filters regelmatig te vervangen. Dit moet meestal om de paar maanden worden gedaan, afhankelijk van hoe vaak je de afzuigkap gebruikt. Het is ook een goed idee om de buitenkant van de afzuigkap schoon te maken met een zachte doek en milde zeep.

Welke soorten filters worden gebruikt in recirculatie afzuigkappen?

Er zijn twee soorten filters die in recirculatie afzuigkappen worden gebruikt: koolstoffilters en vetfilters.

Koolstoffilters

Koolstoffilters zijn ontworpen om geuren uit de lucht te absorberen. Zodra de lucht door het koolstoffilter is gegaan, wordt er schone lucht terug in de keuken geblazen. Het is belangrijk om deze filters regelmatig te vervangen om ervoor te zorgen dat ze goed blijven werken.

Vetfilters

Vetfilters zijn ontworpen om alle vet- en oliedeeltjes uit de lucht te verwijderen voordat deze door het koolstoffilter wordt gezogen. Dit voorkomt dat het koolstoffilter verstopt raakt met vet en vuil, wat de efficiëntie kan verminderen. Vetfilters moeten regelmatig worden gereinigd om ervoor te zorgen dat ze goed blijven werken.

Conclusie

Recirculatie afzuigkappen zijn een geweldig alternatief voor afzuigkappen die de lucht naar buiten afvoeren. Ze zijn energiezuinig, vereisen weinig onderhoud en kunnen in vrijwel elke keuken worden geïnstalleerd. Door regelmatig de filters te vervangen en te reinigen, kun je ervoor zorgen dat je recirculatie afzuigkap perfect blijft werken en jarenlang meegaat.

Veelgestelde vragen

1. Zijn recirculatie afzuigkappen even efficiënt als afzuigkappen die lucht naar buiten afvoeren?

Recirculatie afzuigkappen zijn over het algemeen iets minder efficiënt dan afzuigkappen die lucht naar buiten afvoeren. Dit komt omdat de lucht niet echt uit de keuken wordt weggevoerd, maar alleen wordt gereinigd voordat deze weer terug de ruimte wordt ingeblazen.

2. Moet ik een professional inhuren om mijn recirculatie afzuigkap te installeren?

Het installeren van een recirculatie afzuigkap is over het algemeen vrij eenvoudig en kan door de gemiddelde doe-het-zelver worden gedaan. Als je echter niet zeker bent van je eigen vaardigheden, kan het het beste zijn om een professional in te huren.

3. Hoe vaak moet ik de filters vervangen?

Dit hangt af van hoe vaak je de afzuigkap gebruikt, maar over het algemeen moeten de filters om de paar maanden worden vervangen.

4. Moet ik de afzuigkap uitzetten tijdens het koken?

Nee, je hoeft de afzuigkap niet uit te schakelen tijdens het koken. Het is het beste om de afzuigkap ongeveer 10 minuten voordat je het eten opdient uit te schakelen om er zeker van te zijn dat alle geuren zijn verwijderd.

5. Moet ik de koolstoffilters naast de vetfilters plaatsen?

Ja, de koolstoffilters moeten naast de vetfilters worden geplaatst om ervoor te zorgen dat de lucht eerst door het vetfilter gaat voordat het door het koolstoffilter gaat. Dit voorkomt dat het koolstoffilter verstopt raakt met vet en vuil.

Recirculatie afzuigkappen
Schuiven naar boven