Inductie inbouw kookplaten


Inductiekookplaten zijn snel een favoriet geworden voor veel topkoks. De kookplaten zijn geavanceerder en efficiënter dan traditionele gaskookplaten. Tegenwoordig is het hebben van inductie inbouw kookplaten niet langer een luxe, maar een haalbare optie voor elke keuken. In dit artikel delen we alles wat je moet weten over inductie inbouw kookplaten, van de werking van inductiekookplaten tot het kiezen van de beste voor jouw keuken.

Werking van inductie inbouw kookplaten

Een inductiekookplaat werkt door elektromagnetische energie te gebruiken om de pannen te verwarmen. De kookplaat verwarmt dus de pan, niet de kookplaat zelf. Wanneer een pan op de kookplaat wordt geplaatst, creëren de spoelen onder de kookplaat een elektromagnetisch veld dat de kookplaat opwarmt waar de pan in contact mee komt.

Voordelen van inductie inbouw kookplaten

Inductie inbouw kookplaten hebben veel voordelen ten opzichte van traditionele kookplaten. Hieronder vind je de voordelen van inductie inbouw kookplaten:

* Efficiënt: Verbruikt minder energie dan gas of keramische kookplaten.
* Snelle verwarming: Verwarmt sneller dan elke andere kookplaat.
* Veiligheid: Verkleint het risico op brandwonden en ongelukken.
* Stil: Maakt geen zoemend geluid zoals gasbranders of ventilatoren bij een afzuigkap.
* Gemakkelijk te reinigen: Omdat de kookplaat zelf niet opwarmt, hoef je geen vetvlekken of brandplekken te verwijderen.
* Precisie: In tegenstelling tot gas of keramiek heeft inductie inbouw kookplaten een nauwkeurige temperatuurregeling.
* Modern design: Inbouw kookplaten hebben een zeer modern uiterlijk omdat ze geen zichtbare branders of knoppen hebben.

Keuzes in inductie inbouw kookplaten

Er zijn verschillende soorten inductie inbouw kookplaten die beschikbaar zijn, afhankelijk van jouw budget en persoonlijke voorkeuren. Hieronder vind je verschillende keuzes in inductie inbouw kookplaten:

Type

Er zijn twee soorten inductie kookplaten, de traditionele inductie en de flexibele inductie. De traditionele kookplaten hebben vaste kookzones en de flexibele kookplaten maken het mogelijk om meerdere pannen op één grote kookzone te plaatsen.

Grootte

Je kunt kiezen uit meerdere verschillende maten van kookplaten, afhankelijk van de hoeveelheid ruimte die je hebt in de keuken en de grootte van de pan die je wilt gebruiken.

Vermogen

Het vermogen van de kookplaat varieert tussen 1.4 kW en 3.7 kW. Hoe hoger het wattage, hoe sneller de kookplaat de pannen kan verwarmen.

Functies

Sommige inductie kookplaten hebben extra functies zoals speciale kookprogramma’s of een timer.

Installatie van een inductie inbouw kookplaat

Het installeren van een inductie inbouw kookplaat is niet heel anders dan het installeren van andere soorten kookplaten. Zorg er echter wel voor dat een gekwalificeerde elektricien de installatie uitvoert. Laat de bedrading voor een nieuwe kookplaat apart plaatsen, want inductiekookplaten hebben een eigen aansluiting nodig.

Onderhoud van je inductie inbouw kookplaat

Inductie kookplaten zijn eenvoudig te onderhouden. Allereerst moet je ervoor zorgen dat de kookplaat droog is en dat er geen vocht of vetvlekken op achterblijven. Maak de kookplaat schoon met een vochtige doek of een zachte spons en gebruik geen sterke schoonmaakmiddelen.

Conclusie

Een inductie inbouw kookplaat is een slimme keuze voor wie houdt van modern koken en een efficiënte keuken. Deze kookplaten zijn veiliger dan traditionele kookplaten, verwarmen sneller en zijn efficiënt en stil. Bovendien zien ze er strak en modern uit.

Veelgestelde vragen

1. Waarom zijn inductiekookplaten duur?

Inductiekookplaten zijn duurder dan traditionele kookplaten omdat er meer technologie en specifieke materialen nodig zijn voor de productie van deze kookplaten.

2. Kan ik inductiekookplaten gebruiken zonder speciale pannen?

Je moet speciale borden gebruiken die geschikt zijn voor inductiekookplaten omdat deze pannen hitte van de inductieplaat overbrengen naar de pan.

3. Kunnen inductiekookplaten een lagere temperatuur reguleren?

Ja, inductiekookplaten zijn nauwkeuriger dan gas- of keramische kookplaten om temperatuurniveaus aan te passen.

4. Zijn er pannen die niet op inductie kookplaten werken?

Ja, sommige pannen, zoals koperen of aluminium pannen, werken niet op inductiekookplaten.

5. Zijn inductiekookplaten duurder in gebruik dan andere kookplaten?

Nee, inductiekookplaten zijn efficiënter en verbruiken minder energie, dus de kosten voor het gebruik van inductie zijn lager dan bij gas- of keramiek.

Inductie inbouw kookplaten
Schuiven naar boven