Keramisch fornuizen


Als het gaat om het kiezen van het juiste fornuis voor je keuken, zijn er talloze opties om uit te kiezen. Een van deze opties is het keramische fornuis. In dit artikel zullen we alles bespreken wat je moet weten over keramische fornuizen, inclusief de voordelen en nadelen, de werking en het onderhoud, en waarom dit type fornuis wellicht de juiste keuze is voor jou.

Wat zijn keramische fornuizen?

Een keramisch fornuis is een type fornuis dat werkt op elektriciteit. Het is uitgerust met een glasplaat die over de verwarmingselementen ligt. Het oppervlak van de plaat wordt verwarmd door de elementen, waardoor de pan erop dat ook wordt.

Voordelen van keramische fornuizen

Er zijn verschillende voordelen aan het kiezen van een keramisch fornuis:

Eenvoudig in gebruik

Een keramisch fornuis is erg gemakkelijk in gebruik. Het heeft geen zichtbare open vlammen en heeft vaak ook een makkelijk te gebruiken bedieningspaneel.

Eenvoudig in onderhoud

Een keramisch fornuis is ook makkelijk schoon te maken. Je kunt de glazen plaat simpelweg afnemen met een vochtige doek en vervolgens afnemen met een droge doek.

Sneller kokend

Een keramisch fornuis kan ook sneller opwarmen dan bijvoorbeeld een gasfornuis. Dit zorgt ervoor dat het koken een stuk sneller verloopt.

Elektriciteit is veiliger dan gas

Een elektrisch fornuis is over het algemeen veiliger in gebruik dan een gasfornuis omdat er geen vlam nodig is. Dit maakt het een goede optie voor gezinnen met kinderen.

Nadelen van keramische fornuizen

Er zijn ook nadelen aan het gebruik van een keramisch fornuis:

Duurder in aanschaf

Een keramisch fornuis is vaak duurder in aanschaf dan een gasfornuis.

Langzamer afkoelen

Een keramisch fornuis koelt langzamer af dan een gasfornuis. Dit kan een probleem zijn als je per ongeluk iets geknoeid hebt en het fornuis meteen schoon wilt maken.

Gevoeliger voor krassen

Het glazen oppervlak van een keramisch fornuis kan krassen oplopen. Het is belangrijk om voorzichtig te zijn en geen zware pannen over de plaat te slepen.

Werking en onderhoud

Een keramisch fornuis werkt door middel van de hitte die gegenereerd wordt door de verwarmingselementen onder de glazen plaat. De plaat zelf is van glas en kan gemakkelijk worden schoongemaakt met een vochtige doek en een mild schoonmaakmiddel.

Om het fornuis goed te onderhouden, is het belangrijk om te voorkomen dat er etensresten of vocht terechtkomen op de verwarmingselementen. Dit kan leiden tot problemen met de werking van het fornuis en kan zelfs tot brandgevaarlijke situaties leiden.

Waarom zou je kiezen voor een keramisch fornuis?

Een keramisch fornuis is een goede keuze voor koks die op zoek zijn naar een gemakkelijk te gebruiken en gemakkelijk schoon te maken optie. Het kan ook een goede optie zijn voor gezinnen met kinderen vanwege het ontbreken van open vlammen.

Conclusie

Een keramisch fornuis is een goede keuze voor iedereen die op zoek is naar een gemakkelijk te gebruiken en eenvoudig schoon te maken fornuis. Het heeft enkele nadelen, zoals de hogere aanschafprijs en langere afkoeltijd, maar de voordelen, zoals de eenvoudige bediening en het gemakkelijke onderhoud, maken het een goede optie voor veel mensen.

Veelgestelde vragen

1. Zijn keramische fornuizen energiezuinig?

Keramische fornuizen zijn niet zo energiezuinig als bijvoorbeeld inductie fornuizen. Ze gebruiken meer energie en hebben vaak een hoger verbruik.

2. Zijn keramische fornuizen veilig?

Ja, keramische fornuizen zijn veilig in gebruik. Ze hebben geen open vlammen en zijn daarom goed geschikt voor gezinnen met kinderen.

3. Kan ik er alle soorten pannen op gebruiken?

Ja, je kunt alle soorten pannen gebruiken op een keramische kookplaat.

4. Moet ik na elk gebruik van het fornuis schoonmaken?

Het is belangrijk om etensresten en vocht zo snel mogelijk van het fornuis te verwijderen om te voorkomen dat het fornuis beschadigd raakt. Het is echter niet nodig om na elk gebruik een grootschalige schoonmaak uit te voeren.

5. Is het gemakkelijk om krassen te voorkomen?

Ja, het is gemakkelijk om krassen te voorkomen door voorzichtig om te gaan met de pannen en geen zware voorwerpen over de plaat te slepen.

Keramisch fornuizen
Schuiven naar boven