Plafond afzuigkappen


Heb je een open keuken, beperkte ruimte of gewoon geen zin in die onhandige, hangende afzuigkap? Dan is een plafond afzuigkap misschien wel de oplossing voor jou! In dit artikel leer je alles over deze stijlvolle en praktische keuze voor jouw keuken.

Waarom kiezen voor een plafond afzuigkap?

Als je geen grove, hangende afzuigkap in je keuken wilt, kan een plafond afzuigkap een ware uitkomst zijn. Deze afzuigkap is namelijk verwerkt in je plafond, zodat je het niet eens meer ziet! Daarnaast hebben plafond afzuigkappen nog veel meer voordelen, zoals:

– Meer bewegingsruimte: omdat de afzuigkap niet aan de muur hangt, heb je meer bewegingsruimte in je keuken.
– Een modern uiterlijk: plafond afzuigkappen hebben een strak en modern uiterlijk, waardoor ze perfect passen in moderne interieurs.
– Geen belemmering van het zicht: het zicht wordt niet belemmerd, waardoor je vrij zicht hebt tijdens het koken.
– Gemakkelijk schoon te maken: omdat de afzuigkap verwerkt is in het plafond, is deze gemakkelijk schoon te maken.

Tips voor het kiezen van de juiste plafond afzuigkap

Als je besluit om een plafond afzuigkap aan te schaffen, is het belangrijk om op een aantal zaken te letten. Hieronder lees je onze beste tips voor het vinden van de juiste plafond afzuigkap:

1. Vermogen en capaciteit

Het is belangrijk om te kijken naar het vermogen en de capaciteit van de plafond afzuigkap. Dit wordt gemeten in m³ per uur. Een goede vuistregel is om te kiezen voor een afzuigkap die minimaal 10 keer de inhoud van je keuken kan afzuigen per uur.

2. Geluidsniveau

Plafond afzuigkappen kunnen soms enorm veel geluid maken, wat natuurlijk erg storend kan zijn. Kies daarom voor een model met een laag geluidsniveau. Let hierbij op de decibellen (dB).

3. Formaat en design

Kies een plafond afzuigkap die past bij jouw keuken. Let hierbij op het formaat en het design van de afzuigkap. Is deze te groot of juist te klein? Past het uiterlijk bij jouw keuken?

4. Filters

Plafond afzuigkappen hebben doorgaans goede filters die vieze geurtjes en kookluchtjes uit de lucht filteren, maar kies wel voor een afzuigkap met de juiste filters. Koolstoffilters zijn bijvoorbeeld goed om geurtjes te elimineren, maar zal je moeten vervangen wanneer deze verzadigd is.

Waar moet je rekening mee houden bij het installeren?

Het installeren van een plafond afzuigkap is enigszins ingewikkeld, daarom is het verstandig dit te laten doen door een vakman. De vakman kan de plafond afzuigkap op de juiste manier installeren en ervoor zorgen dat deze goed functioneert.

Onderhoud en schoonmaak

Een plafond afzuigkap is relatief eenvoudig schoon te maken. Het is belangrijk om het filter regelmatig te vervangen (afhankelijk van het gebruik). Verder kun je de afzuigkap schoonmaken met een vochtige doek.

Conclusie

Een plafond afzuigkap is een stijlvolle en praktische keuze voor je keuken. Let wel op het vermogen, geluidsniveau, formaat en filters bij het kiezen van de juiste plafond afzuigkap. Laat de installatie bij voorkeur over aan een vakman en reinig de afzuigkap regelmatig voor een optimale werking.

Veelgestelde vragen

1. Hoeveel kost een plafond afzuigkap?

Dat hangt af van het merk en het model. Je kunt al een plafond afzuigkap kopen vanaf zo’n €500. Hoe groter of luxer de afzuigkap is, hoe hoger de prijs zal zijn.

2. Wat is het voordeel van een plafond afzuigkap?

Een plafond afzuigkap zorgt ervoor dat je meer bewegingsruimte hebt in je keuken en dat het zicht niet belemmerd wordt. Daarnaast hebben ze doorgaans een modern uiterlijk.

3. Kan ik een plafond afzuigkap zelf installeren?

Het is aan te raden om dit te laten doen door een vakman. De installatie van een plafond afzuigkap is geen eenvoudige klus en het is belangrijk dat het professioneel gebeurt.

4. Hoe vaak moet ik het filter vervangen?

Dit is afhankelijk van het gebruik. Als je vaak en/of intensief kookt, is het verstandig om minimaal eens per jaar het filter te vervangen.

5. Kan ik een plafond afzuigkap combineren met een inductiekookplaat?

Ja, dat kan. Er zijn zelfs speciale modellen op de markt die speciaal geschikt zijn om te combineren met inductiekookplaten.

Plafond afzuigkappen
Schuiven naar boven