Denk je bij grillen vooral aan het roosteren van vlees en vis op een barbecue? Dan is het tijd om kennis te maken met grillplaten. Deze handige accessoires voor je kookplaat of oven zorgen voor een heerlijk grillresultaat bij vrijwel elk ingrediënt. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over grillplaten: van de verschillende materialen en vormen tot handige tips en recepten.
Wat is een grillplaat?
Een grillplaat is een vlakke plaat van gietijzer, staal, aluminium of keramiek met ribbels of groeven erin. Door de ribbels ontstaan er mooie grillstrepen en wordt het overtollige vet afgevoerd. Grillplaten zijn verkrijgbaar als losse accessoire voor op je kookplaat of als ingebouwd onderdeel van een oven of grill.
Verschillende soorten grillplaten
Grillplaten zijn verkrijgbaar in diverse vormen en maten. De meest voorkomende zijn de rechthoekige grillplaten, die geschikt zijn voor de meeste type kookplaten. Andere vormen zijn bijvoorbeeld ronde grillplaten en grillplaten met een dubbele kant: een gladde en een geribbelde kant. Het materiaal waar de grillplaat van gemaakt is, bepaalt ook de eigenschappen. Zo is gietijzer ideaal voor hoge temperaturen en het vasthouden van warmte, terwijl aluminium en keramiek lichter zijn en sneller opwarmen.
Voordelen van een grillplaat
Een grillplaat biedt vele voordelen ten opzichte van andere grillmethoden. Zo hoef je geen speciale barbecue of buitenruimte te hebben om te kunnen grillen. Met een grillplaat kun je het hele jaar door binnen grillen. Daarnaast kun je met een grillplaat ook ingrediënten grillen die normaal gesproken niet waterdicht genoeg zijn voor op de barbecue, zoals groenten en fruit. Bovendien is een grillplaat makkelijker schoon te maken dan een (vettig) barbecue rooster.
Tips voor het gebruik van een grillplaat
– Verwarm de grillplaat op de gewenste temperatuur voordat je begint met grillen. Dit voorkomt het vastkleven van ingrediënten.
– Vet de grillplaat in met olie of boter om te voorkomen dat ingrediënten blijven plakken.
– Leg ingrediënten niet te dicht op elkaar om te voorkomen dat ze gaan stomen in plaats van grillen.
– Draai ingrediënten halverwege de grilltijd om voor een gelijkmatige garing en mooie grillstrepen.
Recepten voor grillplaten
Met een grillplaat kun je een veelzijdigheid aan gerechten bereiden. Hieronder vind je een aantal recepten voor de grillplaat:
Gegrilde groenten
Snijd diverse groenten in gelijke stukken, zoals paprika, courgette, aubergine en ui. Bestrijk de groenten met olie en grill ze op middelhoog vuur op de grillplaat tot ze gaar zijn en mooie grillstrepen hebben.
Gegrilde watermeloen
Snijd plakken van een verse watermeloen en grill ze kort op hoog vuur op de grillplaat. Serveer de warme watermeloen met een likje honing en wat feta of geitenkaas.
Gegrilde steak
Bestrooi een ribeye-steak met peper en zout en grill hem op hoog vuur op de grillplaat tot de gewenste gaarheid is bereikt. Laat de steak na het grillen nog even rusten onder aluminiumfolie voor een sappig resultaat.
Conclusie
Een grillplaat is een handig keukengereedschap waarmee je het hele jaar door binnen kunt grillen. Kies een grillplaat van het juiste materiaal en vorm en gebruik de handige tips om het beste grillresultaat te bereiken. Experimenteer met diverse gerechten en geniet van heerlijke gegrilde smaken.
Veelgestelde vragen over grillplaten
1. Kan ik ook vis grillen op een grillplaat?
Ja, vis is bij uitstek geschikt om te grillen op een grillplaat. Kies wel voor stevige vissoorten zoals zalm en tonijn om te voorkomen dat de vis uit elkaar valt.
2. Kan ik een grillplaat gebruiken op een inductiekookplaat?
Ja, er zijn speciale grillplaten die geschikt zijn voor inductiekookplaten. Let hierbij wel op het materiaal van de grillplaat.
3. Hoe maak ik de grillplaat schoon?
Maak de grillplaat na gebruik schoon met een borstel of spatel en warm water. Gebruik liever geen afwasmiddel, omdat dit het anti-aanbaklaagje kan aantasten.
4. Kan ik een grillplaat ook gebruiken voor het bereiden van pannenkoeken?
Ja, een grillplaat kan ook gebruikt worden als goede vervanger voor een koekenpan.
5. Moet ik mijn grillplaat inbranden?
Het inbranden van een grillplaat zorgt dat deze beter bestand is tegen roest en makkelijker schoon te houden is. Volg hiervoor de instructies van de fabrikant.