Afzuigkappen


Als je een nieuwe keuken gaat installeren of je oude keuken wilt upgraden, is het belangrijk dat je de juiste afzuigkap kiest. Een afzuigkap helpt om kookluchtjes en -dampen af te voeren en zorgt zo voor een gezonde en schone keukenomgeving. Maar er zijn zoveel verschillende soorten afzuigkappen op de markt dat je misschien niet weet hoe je de juiste kunt kiezen. In deze gids geven we je alle informatie die je nodig hebt om de beste afzuigkap voor jouw keuken te kiezen.

De verschillende soorten afzuigkappen

Voordat je een afzuigkap kiest, is het belangrijk om te weten wat de verschillende soorten afzuigkappen zijn en hoe ze werken. In dit deel bespreken we de meest voorkomende soorten afzuigkappen:

Wandafzuigkap

Een wandafzuigkap is de meest traditionele vorm van afzuigkap en wordt aan de muur bevestigd boven het fornuis. Het is de meest voorkomende vorm van afzuigkap omdat het gemakkelijk te installeren is en relatief goedkoop is.

Eilandafzuigkap

Een eilandafzuigkap is ontworpen voor gebruik boven kookeilanden. Het wordt bevestigd aan het plafond en hangt recht boven het kookeiland. Dit soort afzuigkap is een populaire keuze voor open keukens omdat het een eigentijdse uitstraling heeft.

Inbouwafzuigkap

Een inbouwafzuigkap wordt in een bovenkast geïnstalleerd en is daardoor niet zichtbaar in de keuken als deze niet in gebruik is. Dit type afzuigkap is populair omdat het minder ruimte inneemt in de keuken en over het algemeen minder lawaai maakt dan wand- en eilandafzuigkappen.

Downdraft afzuigkap

Een downdraft afzuigkap is geïnstalleerd naast het kookoppervlak en trekt kookdampen en -geuren naar beneden in plaats van omhoog. Dit type afzuigkap is ideaal voor keukens waar traditionele afzuigkappen niet werken of niet gewenst zijn.

Afzuigcapaciteit

De afzuigcapaciteit is een belangrijke factor bij het kiezen van de juiste afzuigkap. De afzuigcapaciteit verwijst naar de hoeveelheid lucht die de afzuigkap in één uur kan afzuigen. De afzuigcapaciteit wordt gemeten in kubieke meter per uur (m³ / h).

Geluidsniveau

Het geluidsniveau van een afzuigkap is een andere belangrijke factor om in gedachten te houden bij het kiezen van een afzuigkap. Afzuigkappen kunnen vaak behoorlijk lawaaiig zijn. Controleer het decibelniveau van de afzuigkap voordat je een keuze maakt.

Filtertype

Er zijn twee soorten filters voor afzuigkappen, namelijk:

Vetfilters

Vetfilters zijn nodig om olieachtige stoffen van kookdampen te verwijderen. Vetfilters kunnen worden gemaakt van aluminium of kunststof.

Koolstoffilters

Koolstoffilters zijn meer geschikt om geuren te elimineren die door kookdampen worden gegenereerd. Deze filters werken het beste in combinatie met een vetfilter.

Onderhoud

Voor zowel een gezonde werking van de afzuigkap als een langere levensduur is regelmatig onderhoud essentieel.

Conclusie

Het kiezen van de juiste afzuigkap hangt af van verschillende factoren zoals het formaat van de keuken en de gewenste afzuigcapaciteit. Door rekening te houden met de informatie in deze gids, kun je de beste afzuigkap kiezen voor jouw keuken en ervoor zorgen dat je gezonde en schone lucht inademt tijdens het koken.

Veelgestelde vragen

1. Wat is de beste plaats om een afzuigkap te monteren?
2. Welke afzuigkap is het beste voor een open keuken?
3. Wat is mijn optie als ik geen afvoerkanaal in de keuken heb?
4. Hoe vaak moet ik de filters van mijn afzuigkap vervangen?
5. Wat is de gemiddelde levensduur van een afzuigkap?

1. Wat is de beste plaats om een afzuigkap te monteren?

De beste plaats om een afzuigkap te monteren hangt af van de grootte en lay-out van de keuken. Over het algemeen is de beste plek boven het kookoppervlak, maar het moet zo worden geplaatst dat de afzuigkap niet in de weg zit tijdens het koken.

2. Welke afzuigkap is het beste voor een open keuken?

Wand- of eilandafzuigkappen zijn de beste optie voor open keukens omdat ze de lucht goed circuleren.

3. Wat is mijn optie als ik geen afvoerkanaal in de keuken heb?

Downdraft afzuigkappen zijn speciaal ontworpen voor keukens waar traditionele afzuigkappen niet kunnen worden geïnstalleerd omdat er geen afvoerkanaal aanwezig is.

4. Hoe vaak moet ik de filters van mijn afzuigkap vervangen?

Dit hangt af van het type filter en de frequentie van gebruik. Over het algemeen moeten vetfilters één keer per maand worden vervangen en koolstoffilters één tot drie keer per jaar.

5. Wat is de gemiddelde levensduur van een afzuigkap?

Een afzuigkap kan zo’n 10 tot 15 jaar meegaan, afhankelijk van het merk en model, onderhoud en gebruiksfrequentie.

Afzuigkappen
Schuiven naar boven