Vrijhangende afzuigkappen


Je bent er waarschijnlijk wel bekend mee: tijdens het koken hangt er vaak een vervelende, vette lucht in je keuken. Gelukkig is daar een makkelijke oplossing voor: een afzuigkap. Maar niet elke afzuigkap is hetzelfde. In dit artikel gaan we in op vrijhangende afzuigkappen, ook wel eilandafzuigkappen genoemd. Wat zijn de voordelen van een vrijhangende afzuigkap, waar moet je op letten bij de aanschaf en hoe onderhoud je deze? We vertellen het allemaal in dit artikel.

Voordelen van een vrijhangende afzuigkap

Een vrijhangende afzuigkap heeft een aantal voordelen ten opzichte van andere afzuigsystemen. Ten eerste zorgt de afzuigkap voor een goede luchtafvoer, waardoor er minder nare geurtjes in je keuken blijven hangen. Daarnaast maakt het vrijhangende ontwerp van de afzuigkap het mogelijk om deze boven je kookeiland te hangen, zonder dat deze in de weg staat. Een ander groot voordeel van vrijhangende afzuigkappen is dat ze vaak erg stil zijn. Dit maakt het koken een stuk prettiger, doordat je geen last hebt van het constante gezoem van de afzuigkap.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een vrijhangende afzuigkap?

Als je besluit een vrijhangende afzuigkap aan te schaffen, zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Zo is het belangrijk om te kijken naar de grootte van de afzuigkap. Deze moet uiteraard groot genoeg zijn om alle dampen en luchtjes op te zuigen. Daarnaast is een goede afvoer naar buiten van groot belang. Controleer daarom altijd of de afzuigkap de juiste aansluiting heeft en voldoende vermogen om de lucht naar buiten af te voeren. Een andere belangrijke factor is het geluidsniveau van de afzuigkap. Controleer of de afzuigkap stil genoeg is, zodat je tijdens het koken niet wordt gestoord.

Hoe onderhoud je een vrijhangende afzuigkap?

Een vrijhangende afzuigkap heeft ook onderhoud nodig om optimaal te blijven functioneren. Het is daarom van belang om de filters regelmatig schoon te maken. Hoe vaak je dit moet doen, hangt af van het gebruik van de afzuigkap. Gemiddeld is het aan te raden om de filters eens per maand schoon te maken. Daarnaast is het belangrijk om de buitenkant en de afvoer regelmatig schoon te maken. Gebruik hiervoor een vochtige doek en een mild schoonmaakmiddel.

Conclusie

Een vrijhangende afzuigkap is een onmisbaar onderdeel in elke keuken. Het zorgt voor een goede luchtafvoer, waardoor er minder nare geurtjes in je keuken blijven hangen. Daarnaast neemt het vrijhangende ontwerp van de afzuigkap geen extra ruimte in, wat het ideaal maakt voor keukens met een kookeiland. Let bij de aanschaf van een vrijhangende afzuigkap op de grootte, afvoer en geluidsniveau. Vergeet niet om de filters regelmatig schoon te maken om optimaal te blijven functioneren.

Veelgestelde vragen

Hoe hoog moet een vrijhangende afzuigkap worden opgehangen?

De vuistregel is om de vrijhangende afzuigkap op minimaal 65 tot 70 cm boven het kookoppervlak te hangen. Dit zorgt voor optimale prestaties en voorkomt dat de afzuigkap te laag hangt.

Welke soorten filters worden gebruikt in een vrijhangende afzuigkap?

Er zijn grofweg twee soorten filters die worden gebruikt in vrijhangende afzuigkappen: vetfilters en koolstoffilters.

Kan ik een vrijhangende afzuigkap zelf installeren?

Hoewel het in veel gevallen mogelijk is om zelf een vrijhangende afzuigkap te installeren, is het aan te raden dit door een professional te laten doen om schade of fouten te voorkomen.

Hoe vaak moet ik de filters van een vrijhangende afzuigkap vervangen?

Dit hangt af van het gebruik en de type filters die worden gebruikt. Raadpleeg de handleiding van de afzuigkap voor de aanbevolen vervangingstermijn.

Waar moet ik op letten bij het schoonmaken van een vrijhangende afzuigkap?

Gebruik een mild schoonmaakmiddel en een vochtige doek om de filters, buitenkant en afvoer regelmatig schoon te maken. Vermijd het gebruik van schurende schoonmaakmiddelen of harde sponzen die de afzuigkap kunnen beschadigen.

Vrijhangende afzuigkappen
Schuiven naar boven