Vlakscherm afzuigkappen


Als je op zoek bent naar een afzuigkap die niet alleen functioneel is, maar ook past bij het moderne design van je keuken, dan is een vlakscherm afzuigkap zeker het overwegen waard. In dit artikel bekijken we wat een vlakscherm afzuigkap precies is, waarom het een goede keuze kan zijn voor jouw keuken en waar je op moet letten bij het selecteren en installeren van zo’n afzuigkap.

Wat is een vlakscherm afzuigkap?

Een vlakscherm afzuigkap is een type afzuigkap dat horizontaal boven het kookgedeelte van je fornuis of kookplaat is geïnstalleerd. In tegenstelling tot de traditionele afzuigkappen heeft het vlakscherm slechts een smalle strook als kap welke door een eenvoudige beweging uitgeschoven kan worden tot een groter formaat. De afzuiger is geïnstalleerd in het uitgeschoven gedeelte en zuigt de dampen en geuren rechtstreeks aan de bron af.

Voordelen van een vlakscherm afzuigkap

Er zijn meerdere voordelen om te kiezen voor een vlakscherm afzuigkap in jouw keuken:

Ruimtebesparend

Het vlakscherm is een ideale oplossing voor een kleine keuken waar elke millimeter telt. De vlakke kap verschuift eenvoudig uit zodra deze ingeschakeld wordt en zal ook in een kleine keuken de ruimte niet inperken.

Stijlvol design

Een vlakscherm afzuigkap past naadloos bij het hedendaagse keukenontwerp en haalt de moderniteit in huis.

Eenvoudig in gebruik

Dankzij het uitschuiven van de kap wordt vlak onder de afzuigkap voldoende afzuigcapaciteit gecreëerd. Zo ventileer je de keuken optimaal zonder al te veel omslachtige handelingen, wat resulteert in een eenvoudige bediening.

Goede afzuigcapaciteit

Doordat de dampen rechtstreeks bij de bron worden afgezogen, is de afzuigcapaciteit van een vlakscherm afzuigkap zeer efficiënt. Hierdoor heb je geen last van vervelende luchtjes en/of dampen in de keuken.

Waarop letten bij het selecteren van een vlakscherm afzuigkap?

Bij het selecteren van een vlakscherm afzuigkap moet je letten op een aantal belangrijke factoren. Hieronder hebben wij ze voor je op een rijtje gezet:

Capaciteit

De capaciteit van de afzuigkap moet afgestemd zijn op de grootte van de keuken en het vermogen van de kookplaat of het gasfornuis. Zo dient bijvoorbeeld een afzuigkap met een capaciteit van 350 m3 per uur perfect te werken in een keuken van maximaal 20 vierkante meter groot.

Geluidsniveau

Bij het kiezen van een afzuigkap is het ook belangrijk om het decibel-niveau in de gaten te houden. Dit is vooral belangrijk als je een open keuken hebt die in verbinding staat met de woonkamer.

Design

Een van de belangrijkste redenen waarom je wilt kiezen voor een vlakscherm afzuigkap is vanwege het stijlvolle design. Houdt daarom rekening met het uiterlijk van de afzuigkap en kies er één die past bij de rest van jouw keuken.

Prijs

Het is belangrijk om rekening te houden met het budget bij het kiezen van een afzuigkap. Een vlakscherm afzuigkap kan variëren van enkele honderden tot enkele duizenden euro’s.

Hoe installeer je een vlakscherm afzuigkap?

Het installeren van een vlakscherm afzuigkap is niet zo ingewikkeld als het klinkt. Hier zijn enkele stappen om u te helpen bij het installatieproces:

Stap 1: Controleer of de afzuigkap past

Meet de grootte van de afzuigkap en de ruimte waar deze moet worden geplaatst om er zeker van te zijn dat het past.

Stap 2: Haal de oude afzuigkap weg

Verwijder de oude afzuigkap en de ventilatiepijp. Zorg ervoor dat alle stroom is uitgeschakeld voordat je begint met het verwijderen.

Stap 3: Bereid de muur voor

Maak gaten in de muur voor de schroeven die de afzuigkap zullen vasthouden.

Stap 4: Plaats de afzuigkap

Plaats de afzuigkap op zijn plaats en bevestig deze aan de muur met de schroeven. Sluit de ventilatiepijp aan op de afzuigkap.

Stap 5: Test de afzuigkap

Test of de afzuigkap goed werkt met behulp van een pannetje dampend water en controleer of de dampen rechtstreeks worden afgezogen.

Conclusie

Een vlakscherm afzuigkap biedt een moderne oplossing voor een afzuigkap die zowel functioneel als stijlvol is. Bij het selecteren van een afzuigkap moet er gelet worden op de capaciteit, het geluidsniveau, het design en de prijs. Bij het installeren van de afzuigkap moet er rekening gehouden worden met de grootte en de bevestiging op de muur. Met de juiste overwegingen en installatie is het mogelijk om een stijlvolle en functionele afzuigkap in je keuken te plaatsen.

Veelgestelde vragen

1. Kan ik een vlakscherm afzuigkap inbouwen in het keukenplafond?
2. Hoe maak ik mijn vlakscherm afzuigkap schoon?
3. Heeft een vlakscherm afzuigkap invloed op het energieverbruik?
4. Kan ik de afzuigkap zelf installeren of heb ik hiervoor een professional nodig?
5. Moet ik een afvoerpijp installeren of kan het ook zonder?

**1. Kan ik een vlakscherm afzuigkap inbouwen in het keukenplafond?**

Ja, dat kan zeker. Houd er wel rekening mee dat het plaatsen van de afzuigkap in het plafond wat extra werk vereist omdat je in dit geval te maken hebt met het doorbreken van het plafond.

**2. Hoe maak ik mijn vlakscherm afzuigkap schoon?**

Maak de vlakscherm afzuigkap regelmatig schoon met een vochtige doek en een mild reinigingsmiddel. Let op dat je de afzuigkap niet met een te scherp reinigingsmiddel behandelt, dit zou de afzuigkap kunnen aantasten.

**3. Heeft een vlakscherm afzuigkap invloed op het energieverbruik?**

Ja, de afzuigkap verbruikt energie tijdens het gebruik. Let bij de aanschaf daarom op het energieverbruik of kijk naar energiezuinige alternatieven.

**4. Kan ik de afzuigkap zelf installeren of heb ik hiervoor een professional nodig?**

Het is mogelijk om een vlakscherm afzuigkap zelf te installeren, mits je technisch onderlegd bent. Wanneer installatie en elektrische aansluiting niet binnen je vaardigheden vallen, is het verstandig om een professional in te huren.

**5. Moet ik een afvoerpijp installeren of kan het ook zonder?**

De afvoerpijp is noodzakelijk om de afgezogen lucht af te voeren. Als je geen afvoerpijp installeert, blijven de dampen en de geur hangen in de keuken.

Vlakscherm afzuigkappen
Schuiven naar boven