Vlakscherm afzuigkappen van 90 cm breed


Wie op zoek is naar een afzuigkap voor de keuken, wordt vaak overweldigd door de vele opties die beschikbaar zijn. Eén van de populaire modellen is de vlakscherm afzuigkap van 90 cm breed. In dit artikel gaan we dieper in op dit type afzuigkap en bespreken we waar je op moet letten bij de aanschaf en installatie ervan.

Wat is een vlakscherm afzuigkap?

Een vlakscherm afzuigkap is een type afzuigkap dat aan de onderkant van een keukenkastje bevestigd kan worden. Het heeft een vlak front dat je naar buiten trekt wanneer de afzuigkap in gebruik is. Bij gebruik zorgt de afzuigkap ervoor dat de kookluchtjes en dampen worden weggezogen. Dit type afzuigkap is populair omdat het sierlijker oogt dan bijvoorbeeld een wandafzuigkap.

Waarom kiezen voor een afzuigkap van 90 cm breed?

Een afzuigkap van 90 cm breed is geschikt voor een kookplaat met een vergelijkbare of kleinere breedte. Het voordeel van een breder model is dat het meer oppervlakte beslaat en meer lucht kan afzuigen. Ook bij koken met meerdere pannen is het handig wanneer de afzuigkap wat breder staat.

Hoe bevestig je een vlakscherm afzuigkap van 90 cm breed?

De bevestiging van een vlakscherm afzuigkap van 90 cm breed verschilt per merk en model. Meestal worden er beugels meegeleverd die op de juiste plaats gemonteerd moeten worden. Het is belangrijk om te checken of het keukenkastje geschikt is voor het dragen van het gewicht van de afzuigkap. Het is aan te raden om de afzuigkap door een professionele installateur te laten bevestigen.

Welke materialen worden gebruikt voor vlakscherm afzuigkappen van 90 cm breed?

Het materiaal van de afzuigkap kan bepalend zijn voor het uiterlijk ervan en de prijs. Er zijn afzuigkappen verkrijgbaar van bijvoorbeeld glas, RVS en kunststof. RVS is het meest duurzame materiaal en past goed bij een moderne keuken.

Hoe werkt de afzuigcapaciteit?

De afzuigcapaciteit van de afzuigkap geeft aan hoeveel lucht de afzuigkap per uur kan afzuigen. Hoe hoger de afzuigcapaciteit, hoe beter de afzuiging van dampen en luchtjes zal zijn. Afhankelijk van de grootte van de keuken en de frequentie van het koken kan een hogere afzuigcapaciteit aanbevolen zijn. Let wel op dat een afzuigkap met een hoge afzuigcapaciteit meer geluid produceert.

Waar moet je op letten bij het aanschaffen van een vlakscherm afzuigkap van 90 cm breed?

Let bij het aanschaffen van een afzuigkap altijd op de afzuigcapaciteit en het geluidsniveau. Het is ook aan te raden om te kijken naar de bediening van de afzuigkap. Bij sommige modellen kun je de afzuigkap bedienen met een afstandsbediening, terwijl bij andere modellen de bediening aan de voorkant van de afzuigkap zit. Kijk ook naar het design en de afwerking. Bij sommige merken kun je de afzuigkap in dezelfde stijl als je keukenfront laten maken.

Hoe onderhoud je een vlakscherm afzuigkap van 90 cm breed?

Om te zorgen dat de afzuigkap optimaal blijft werken, is het belangrijk om regelmatig het vetfilter en de motor te reinigen. Het vetfilter kan in de vaatwasser worden gereinigd en de motor kan worden gereinigd met een zachte doek en afwasmiddel.

Kun je een afzuigkap van 90 cm breed ook zelf installeren?

Het installeren van een afzuigkap van 90 cm breed is mogelijk, maar het wordt aangeraden om dit door een professionele installateur te laten doen. Het is namelijk van belang dat de afzuigkap veilig en stevig bevestigd wordt.

Welke merken bieden vlakscherm afzuigkappen van 90 cm breed aan?

Er zijn verschillende merken die vlakscherm afzuigkappen van 90 cm breed aanbieden. Enkele voorbeelden zijn: Bosch, Siemens, Miele, AEG en Etna. Het is aan te raden om meerdere merken met elkaar te vergelijken voordat je tot aankoop overgaat.

Wat zijn de voordelen van een vlakscherm afzuigkap van 90 cm breed?

Het grootste voordeel van een vlakscherm afzuigkap van 90 cm breed is dat het sierlijker oogt dan bijvoorbeeld een wandafzuigkap. Het past beter in moderne keukens waarbij het design belangrijk is. Daarnaast is een afzuigkap van 90 cm breed geschikt voor een iets bredere kookplaat en heeft het een betere afzuigcapaciteit dan smal uitgevoerde modellen.

Wat zijn de nadelen van een vlakscherm afzuigkap van 90 cm breed?

Een nadeel van een vlakscherm afzuigkap is dat het model relatief kwetsbaar is. Het is belangrijk om te controleren of het materiaal en de afwerking van de afzuigkap van goede kwaliteit zijn. Daarnaast produceert een afzuigkap met een hoge afzuigcapaciteit meer geluid dan modellen met een lagere afzuigcapaciteit.

Waar moet je op letten bij de installatie van een vlakscherm afzuigkap van 90 cm breed?

Voordat je tot installatie van de afzuigkap overgaat, moet je controleren of het keukenkastje geschikt is om het gewicht van de afzuigkap te dragen. Ook het materiaal van het front en de afwerking zijn van belang. Het is aan te raden om de afzuigkap door een professionele installateur te laten bevestigen.

Hoeveel kost een vlakscherm afzuigkap van 90 cm breed?

De prijs van een vlakscherm afzuigkap van 90 cm breed varieert per merk, materiaal en uitvoering. Je kunt uitgaan van een bedrag tussen 200 en 600 euro.

Conclusie

Een vlakscherm afzuigkap van 90 cm breed is een goede keuze voor wie op zoek is naar een afzuigkap die sierlijk oogt en een goede afzuigcapaciteit heeft. Let bij de aanschaf op de afzuigcapaciteit, geluidsniveau, design en materiaal. Laat de afzuigkap altijd door een professional installeren en onderhoud de afzuigkap regelmatig.

Veelgestelde vragen

1. Kan een vlakscherm afzuigkap van 90 cm breed ook voor oudere keukenkastjes gebruikt worden?
Ja, vaak zijn er verschillende bevestigingsmogelijkheden beschikbaar waardoor het model geschikt is voor verschillende keukenkastjes.
2. Wanneer moet het vetfilter vervangen worden?
Het vetfilter moet minstens één keer per half jaar gereinigd worden en vervangen worden wanneer deze beschadigd is of niet goed meer reinigt.
3. Hoe lang gaan vlakscherm afzuigkappen van 90 cm breed gemiddeld mee?
Een vlakscherm afzuigkap kan gemiddeld 10 jaar meegaan bij normaal gebruik en regelmatig onderhoud.
4. Wat zijn de voordelen van een externe motor bij een vlakscherm afzuigkap van 90 cm breed?
Een externe motor zorgt ervoor dat het geluidsniveau van de afzuigkap lager is en er meer plaats in het keukenkastje is.
5. Wat is het verschil tussen recirculatie en afvoer naar buiten bij een vlakscherm afzuigkap van 90 cm breed?
Bij recirculatie wordt de lucht gefilterd en terug de keuken ingeblazen, terwijl bij afvoer naar buiten de lucht via een buis naar buiten wordt geleid. Afvoer naar buiten is effectiever voor het afvoeren van kookluchtjes en dampen.

Vlakscherm afzuigkappen van 90 cm breed
Schuiven naar boven