Stille koelkasten


Als je op zoek bent naar een nieuwe koelkast, is het begrijpelijk dat je een model wilt dat stil is. Stille koelkasten, ook wel bekend als geruisloze koelkasten, hebben een lage decibelwaarde die ervoor zorgt dat het geluidsniveau wordt verminderd. Dit kan het verschil maken tussen een ontspannen maaltijd en constante afleiding van trillingsgeluiden afkomstig van de koelkast.

Er zijn enkele belangrijke aspecten waarmee rekening moet worden gehouden bij het kopen van een stille koelkast om ervoor te zorgen dat deze goed werkt en aan de behoeften van je huishouden voldoet.

Waarom kiezen voor een stille koelkast?

Laten we allereerst eens kijken naar de voordelen van stille koelkasten.

– Vermindering van ongewenste ruis: Stille koelkasten zijn ideaal voor een rustig thuis- of werkomgeving omdat deze minimale afleiding door geluiden bieden.
– Verbetering van slaapkwaliteit: Als je ervoor kiest om een koelkast in de slaapkamer te hebben, kan een stille koelkast helpen om de kwaliteit van je slaap te verbeteren omdat deze minder geluid produceert.
– Energiezuiniger: Het verminderde geluid betekent ook dat de koelkast efficiënter werkt, wat energie bespaart en de algehele kosten van het huishouden kan verminderen.

Decibelwaarde voor stille koelkasten

Een van de belangrijkste factoren om rekening mee te houden bij het kopen van een stille koelkast is de decibelscore. In de meeste gevallen wordt de geluidsoutput van stille koelkasten aangegeven in decibels met een schaal tussen 0 tot 100. Over het algemeen zijn stille koelkasten goed voor gebruik in een rustige omgeving als ze een decibelwaarde van 40 dB of minder hebben.

Verhoogde kosten van stille koelkasten

Een bekend nadeel van stille koelkasten is dat ze vaak duurder zijn dan gewone koelkasten. Het is niet ongebruikelijk om tussen de 50 en 100 euro meer te moeten betalen voor dit type koelkast. Hoewel stille koelkasten niet goedkoop zijn, bieden ze wel vele voordelen, zoals een betere levensduur en energiezuinigheid.

Kenmerken van stille koelkasten

Hier zijn enkele van de belangrijkste kenmerken van stille koelkasten waar je op zou moeten letten wanneer je er een koopt:

– Isolatie: Een van de belangrijkste factoren die de geluidsdemping van een stille koelkast beïnvloeden is de isolatie. Koelkasten met meer isolatie hebben de neiging om stiller te werken.
– Compressor: Een krachtige compressor is vereist voor een koelkast, maar kan ook de oorzaak zijn van het meeste geluid dat wordt geproduceerd. Kies daarom voor koelkasten met een geïsoleerde compressor, zodat het geluid niet door de hele koelkast te horen is.
– Geluiddempende materialen: Stille koelkasten zijn meestal gemaakt van materialen die ontworpen zijn om geluid te minimaliseren. Dit kan helpen om het geluidsniveau te verminderen.
– Type koelkast: Koelkasten met de vriesruimte aan de bovenkant maken over het algemeen meer geluid vanwege de locatie van de compressor. Koelkasten met de vriesruimte aan de onderkant produceren minder geluid.
– Automatische ontdooiing: Koelkasten met automatische ontdooiing produceren minder geluid omdat ze minder frequent handmatig hoeven te worden ontdooid.

Top 5 stille koelkasten op de markt

1. Bosch KGN36IJEB
2. Samsung RB31FERNDBC
3. LG GBP20PZCFS
4. Haier A3FE635CGJE
5. Miele KFN28133D

Stille koelkasten regelmatig onderhouden

Om ervoor te zorgen dat je gekochte stille koelkast blijft werken zoals verwacht, is het belangrijk om deze regelmatig te onderhouden. Dit omvat het regelmatig wassen en ontdooien van de koelkast en het inspecteren van alle delen – vooral de compressor – om er zeker van te zijn dat ze correct werken.

Beste manieren om het geluid van een koelkast te verminderen

Er zijn enkele technieken om het geluidsniveau van je koelkast te verminderen, zelfs als deze niet als stil wordt gecategoriseerd:

– Plaats de koelkast op een zachte ondergrond, zoals tapijt of rubberen voetjes. Dit helpt bij het dempen van trillingen.
– Houd de koelkast deur gesloten als deze niet nodig is. Dit kan helpen bij het verminderen van ventilatorgeluid en andere geluiden die optreden als de koelkast deur openstaat.
– Breng extra isolatiemateriaal aan op de buitenkant van de koelkast om het geluidsniveau te verminderen.
– Laat de koelkast zo leeg mogelijk om het geluidsniveau te verminderen omdat het verplaatsen van spullen in de koelkast soms extra geluid kan produceren.

Besluit

Als je geïnteresseerd bent in een stille koelkast, is het belangrijk om de decibelwaarde te controleren, te controleren op isolatie, compressorsoort en geluiddempende materialen. Er zijn redenen om voor een stille koelkast te kiezen – zoals verminderde ruis en energiezuinigheid – maar het is belangrijk om ook rekening te houden met de verhoogde kosten. Houd bij het kopen van een stille koelkast ook de onderhoudsfrequentie in gedachten. Door deze zaken in overweging te nemen, kun je de beste stille koelkast voor je huishouden kiezen.

Veelgestelde vragen over stille koelkasten

1. Zijn stille koelkasten efficiënt?
2. Maken alle stille koelkasten minder dan 40 dB geluid?
3. Kunnen stille koelkasten krachtige compressoren hebben?
4. Moet ik extra betalen voor een stille koelkast?
5. Waarom zou ik kiezen voor een stille koelkast?

1. Zijn stille koelkasten efficiënt?

Ja, stille koelkasten zijn vaak zeer efficiënt omdat ze minder energie verbruiken. Bovendien betekent minder geluid ook minder stress en minder druk op de compressor.

2. Maken alle stille koelkasten minder dan 40 dB geluid?

Nee, niet alle stille koelkasten hebben een decibelwaarde lager dan 40 dB. Sommige stille koelkasten kunnen meer dan 40 dB produceren, en sommige gewone koelkasten produceren minder dan 40 dB.

3. Kunnen stille koelkasten krachtige compressoren hebben?

Ja, stille koelkasten kunnen krachtige compressoren hebben, maar deze zijn geïsoleerd om te voorkomen dat het geluid wordt verspreid.

4. Moet ik extra betalen voor een stille koelkast?

Ja, je moet meestal extra betalen voor een stille koelkast vanwege het ontwerp en de extra materialen die nodig zijn om het geluidsniveau te verminderen.

5. Waarom zou ik kiezen voor een stille koelkast?

Een stille koelkast maakt minder geluid, wat ideaal is als je je concentreert, slaapt of een rustige sfeer wilt creëren in de ruimte. Daarnaast zijn ze ook efficiënter, wat een bijkomend voordeel is en kan helpen besparen op de energierekening.

Stille koelkasten
Schuiven naar boven