Recirculatie schuine afzuigkappen


Heb je een schuine afzuigkap en wil je weten of recirculeren een optie is voor jou? In dit artikel gaan we dieper in op de voordelen van recirculeren en delen we enkele belangrijke aandachtspunten om rekening mee te houden.

Wat is een schuine afzuigkap?

Een schuine afzuigkap, ook wel bekend als een schouwafzuigkap, is een type afzuigkap dat op een schuine hoek boven het fornuis is geplaatst. Dit type afzuigkap biedt niet alleen functionele voordelen, maar kan ook een stijlvolle toevoeging zijn aan de keuken.

Wat is recirculatie?

Bij recirculatie wordt de lucht in de keuken niet naar buiten afgevoerd, maar wordt deze gefilterd en gereinigd teruggeblazen in de keuken. Dit in tegenstelling tot een afzuigkap met een afvoer naar buiten, die de geur en dampen direct naar buiten afvoert.

Wat zijn de voordelen van recirculatie?

Een belangrijk voordeel van recirculatie is dat er geen afvoer naar buiten nodig is en dat je dus geen gat in de muur hoeft te maken. Dit kan vooral handig zijn in woningen waar een afvoer naar buiten niet mogelijk is en kan kostenbesparend zijn doordat er geen installatiekosten zijn.

Een ander voordeel is dat recirculatiefilters de lucht reinigen voordat deze teruggeblazen wordt in de keuken. Hierdoor wordt de lucht niet alleen gezuiverd van geuren, maar ook van schadelijke stoffen, waardoor het binnenklimaat gezonder wordt.

Waar moet je op letten bij recirculatie?

Hoewel recirculatie voordelen biedt, zijn er ook enkele belangrijke aandachtspunten om rekening mee te houden:

1. Filters vervangen

Recirculatiefilters moeten regelmatig worden vervangen om optimale prestaties te behouden. Hoe vaak de filters vervangen moeten worden, hangt af van het gebruik en de mate van vervuiling van de filters.

2. Vermogen van de afzuigkap

Het vermogen van de afzuigkap is nog belangrijker bij recirculatie, omdat de lucht opnieuw in de keuken wordt geblazen. Het vermogen moet dus voldoende zijn om de lucht goed te kunnen filteren en reinigen.

3. Soort filters

Er zijn verschillende soorten filters beschikbaar voor recirculatie. Koolstoffilters zijn het meest voorkomend en effectief bij het filteren van geuren en dampen. Tegenwoordig zijn er ook plasmafilters en andere alternatieven beschikbaar.

4. Geluidsniveau

Recirculatie afzuigkappen kunnen soms meer geluid maken dan afzuigkappen met een afvoer naar buiten. Het is daarom belangrijk om het geluidsniveau te controleren voordat je een afzuigkap aanschaft.

Welke afzuigkappen zijn geschikt voor recirculatie?

Niet alle afzuigkappen zijn geschikt voor recirculatie. Afzuigkappen met afvoer naar buiten kunnen niet worden omgebouwd voor recirculatie. Er zijn speciale afzuigkappen ontworpen voor recirculatie, die worden geleverd met recirculatiefilters en voldoende vermogen hebben om de lucht te zuiveren.

Conclusie

Recirculatie kan een goede optie zijn voor huizen waar een afvoer naar buiten niet mogelijk is. Het kan ook gezondheidsvoordelen bieden omdat de lucht wordt gefilterd en gereinigd voordat deze teruggeblazen wordt in de keuken. Echter, het is belangrijk om te letten op het vervangen van filters, het vermogen van de afzuigkap, het soort filters en het geluidsniveau.

Veelgestelde vragen

1. Kan een afzuigkap met afvoer naar buiten worden omgebouwd voor recirculatie?

Nee, een afzuigkap met afvoer naar buiten kan niet worden omgebouwd voor recirculatie. Er zijn speciale afzuigkappen ontworpen voor recirculatie.

2. Welke soorten filters zijn beschikbaar voor recirculatie?

Koolstoffilters zijn het meest effectief bij het filteren van geuren en dampen. Tegenwoordig zijn er ook plasmafilters en andere alternatieven beschikbaar.

3. Moet ik een speciale afzuigkap aanschaffen voor recirculatie?

Ja, niet alle afzuigkappen zijn geschikt voor recirculatie. Afzuigkappen met afvoer naar buiten kunnen niet worden omgebouwd voor recirculatie.

4. Is recirculatie net zo effectief als een afvoer naar buiten?

Recirculatie is niet zo effectief als een afvoer naar buiten omdat de lucht niet direct naar buiten wordt afgevoerd. Echter, recirculatie kan gezondheidsvoordelen bieden omdat de lucht wordt gefilterd en gereinigd voordat deze teruggeblazen wordt in de keuken.

5. Hoe vaak moeten recirculatiefilters vervangen worden?

Hoe vaak de filters vervangen moeten worden, hangt af van het gebruik en de mate van vervuiling van de filters. Het is belangrijk om de instructies van de fabrikant te volgen en de filters regelmatig te vervangen voor optimale prestaties.

Recirculatie schuine afzuigkappen
Schuiven naar boven