Recirculatie eiland afzuigkappen


Een eiland afzuigkap is een populaire keuze voor keukens met kookeilanden. Het biedt een effectieve manier om stoom, damp en geurtjes uit je keuken te verwijderen. Maar wat als je geen mogelijkheid hebt om de afzuigkap via een extern afvoerkanaal aan te sluiten? Dan is recirculatie misschien een optie voor jou. In dit artikel bespreken we alles wat je moet weten over recirculatie eiland afzuigkappen.

Wat is een eiland afzuigkap?

Laten we beginnen met de basis. Een eiland afzuigkap wordt geïnstalleerd boven het kookeiland en zuigt de stoom en geurtjes naar zich toe. Het kan via een afvoerkanaal naar buiten worden aangesloten, maar voor huizen zonder dergelijke voorzieningen is recirculatie ook mogelijk.

Wat is recirculatie?

Bij recirculatie wordt de lucht in plaats van naar buiten naar binnen gezogen en gefilterd. De afgezogen lucht wordt via een filter gereinigd en vervolgens terug de keuken in geblazen. Hierdoor worden de geurtjes en stoom opgevangen en blijven ze niet in je keuken hangen.

Hoe werkt een recirculatie eiland afzuigkap?

Een recirculatie eiland afzuigkap is uitgerust met een aantal filters die verschillende stoffen uit de lucht filteren. Een vetfilter vangt bijvoorbeeld de vetdeeltjes uit de dampen op en een koolstoffilter verwijdert de geurtjes uit de lucht. Als de filters vuil zijn, moeten ze worden vervangen om de optimale werking van de afzuigkap te garanderen.

Wat zijn de voordelen van een recirculatie eiland afzuigkap?

Een van de grootste voordelen van een recirculatie eiland afzuigkap is dat het de geurtjes en dampen opvangt en filtert waardoor de geur niet blijft hangen en in de keuken blijft. Dit is vooral nuttig als je in een woning woont zonder afvoerkanaal. Een ander voordeel is dat hij energiezuinig is, omdat hij de lucht circuleert in plaats van deze naar buiten te zuigen.

Wat zijn de nadelen van een recirculatie eiland afzuigkap?

Een nadeel van recirculatie is dat het alleen de lucht reinigt die door de filters gaat. Als er veel stoom en dampen vrijkomen tijdens het koken, betekent dit dat er niet genoeg lucht door de filters kan gaan om alles op te vangen. Ook moet je regelmatig de filters vervangen in tegenstelling tot een externe afzuigkap.

Welke filters worden gebruikt in een recirculatie eiland afzuigkap?

Er zijn verschillende soorten filters beschikbaar, maar de meest voorkomende filters zijn vetfilters en koolstoffilters. Vetfilters vangen de vetdeeltjes op die tijdens het koken vrijkomen. Koolstoffilters reinigen de lucht van geurtjes. Sommige modellen hebben meerdere filters voor effectieve filtratie.

Waar moet ik rekening mee houden bij de aankoop van een recirculatie eiland afzuigkap?

Aangezien er verschillende soorten modellen beschikbaar zijn, is het belangrijk om een aantal dingen in gedachten te houden bij het kiezen van een geschikt model. Je moet rekening houden met de grootte van de afzuigkap, de kracht van de motor, het type filters dat het gebruikt en eventuele extra functies zoals verlichting.

Hoe installeert u een recirculatie eiland afzuigkap?

Je kunt een recirculatie eiland afzuigkap zelf installeren of laten installeren door een professional. Zorg er wel voor dat je de handleiding goed leest en alle stappen zorgvuldig volgt om te zorgen dat hij correct geïnstalleerd wordt.

Hoe onderhoud ik een recirculatie eiland afzuigkap?

Het onderhoud van een recirculatie eiland afzuigkap is vrij eenvoudig. Je moet regelmatig de filters controleren en vervangen wanneer dat nodig is. Zorg er ook voor dat je de buitenkant van de afzuigkap schoonmaakt om vuil en vet op te vangen.

Hoe vaak moeten filters van een recirculatie eiland afzuigkap worden vervangen?

Hoe vaak filters moeten worden vervangen, hangt af van hoe vaak de afzuigkap wordt gebruikt. Over het algemeen moeten vetfilters om de drie maanden worden vervangen. Koolstoffilters moeten elke zes maanden tot een jaar worden vervangen.

Wat kan ik doen om de levensduur van de filters te verlengen?

Je kunt de levensduur van de filters verlengen door ze regelmatig te reinigen. Als de filters al langer zijn gebruikt dan aanbevolen, kan je het beste vervangen.

Zijn er andere dingen waar ik rekening mee moet houden?

Als je overweegt om een recirculatie eiland afzuigkap te kopen, is het belangrijk om na te gaan of je al naar een alternatief hebt gekeken, zoals een reguliere eiland afzuigkap met een externe afvoer. Als je de mogelijkheid hebt om een externe afvoer te installeren, is dat nog steeds de meest effectieve manier om dampen en geurtjes uit je keuken te verwijderen.

Conclusie

Een recirculatie eiland afzuigkap is een geweldige optie voor wie geen mogelijkheid heeft om een afzuigkap via een extern afvoerkanaal aan te sluiten. Het biedt een effectieve manier om stoom, damp en geurtjes uit je keuken te verwijderen. Houd er wel rekening mee dat het niet zo effectief kan zijn als een afzuigkap met een extern afvoerkanaal, en dat het regelmatig vervangen van de filters nodig is. Als je overweegt om een recirculatie eiland afzuigkap te kopen, moet je rekening houden met verschillende factoren, inclusief grootte, motorvermogen, type filters en extra functies.

Recirculatie eiland afzuigkappen
Schuiven naar boven