Kookplaten met wokbrander


Als je van Aziatische gerechten houdt, dan is een wokbrander een must-have in je keuken. Een wokbrander is ontworpen om hoge temperaturen te bereiken en zo snel en gelijkmatig te kunnen koken. Als je op zoek bent naar een kookplaat die een wokbrander heeft, zijn er enkele dingen waar je op moet letten. In dit artikel geven we je een overzicht van alles wat je moet weten over kookplaten met wokbrander.

Waarom is een wokbrander essentieel?

Een standaard kookplaat is niet geschikt voor het roerbakken van gerechten. De meeste kookplaten bereiken niet de hoge temperaturen die nodig zijn om snel te koken en te wokken. Een wokbrander biedt een hogere hitte dan een standaardbrander en zorgt ervoor dat de warmte gelijkmatig over de pan wordt verdeeld. Dit maakt het koken van roerbakgerechten veel gemakkelijker.

Voordelen van koken met een wokbrander

– Snelheid – Wokken is een snelle manier van koken en de wokbrander bereikt hoge temperaturen waardoor je gerechten snel klaar zijn.

– Gelijkmatige warmteverdeling – Een wokbrander verdeelt de warmte gelijkmatiger over de pan, zodat je gerechten niet overkoken of aanbranden.

– Veelzijdigheid – Naast het roerbakken van gerechten, kun je een wokbrander ook gebruiken om te grillen, te bakken en te stomen.

Type kookplaten met wokbrander

Er zijn verschillende soorten kookplaten met wokbrander. De meest voorkomende zijn:

Gas kookplaten met wokbrander

Gas kookplaten met wokbrander zijn het populairst vanwege hun eenvoudige bediening en het kookcomfort dat ze bieden. Ze hebben een open vlam die de pan direct verwarmt, waardoor de pan snel opwarmt. Gas kookplaten hebben echter wel meer onderhoud nodig omdat het schoonmaken van de branders en de kookplaat een tijdrovend karwei kan zijn.

Inductiekookplaten met wokbrander

Een inductiekookplaat met wokbrander werkt met behulp van elektromagnetische straling om de pan te verwarmen. Dit maakt het de veiligste optie omdat het oppervlak van de kookplaat niet heet wordt. Inductiekookplaten zijn ook energiezuiniger in vergelijking met gas-kookplaten.

Elektrische kookplaten met wokbrander

Elektrische kookplaten met wokbrander zijn eenvoudig in gebruik en bieden een gelijkmatige en consistente warmte. Ze zijn ook gemakkelijk schoon te maken, omdat de branders een glad oppervlak hebben. Elektrische kookplaten zijn over het algemeen wel duurder dan gas-kookplaten of inductiekookplaten.

Belangrijke factoren om te overwegen bij aankoop

Kookvermogen

Het kookvermogen van een wokbrander is een belangrijke factor bij het kiezen van een kookplaat met wokbrander. Het vermogen wordt gemeten in kilowatt. Hoe hoger het kookvermogen, hoe sneller de pan wordt verwarmd. Over het algemeen hebben gas-kookplaten de meeste kookkracht in vergelijking met elektrische of inductiekookplaten.

Afstand tussen de wokbrander en de pansteunen

De afstand tussen de wokbrander en de pansteunen is ook belangrijk. Als de afstand te groot is, kan de pan wiebelen en kan het moeilijk zijn om de pan te hanteren. Een ideale afstand is ongeveer 12 cm.

Kookzone grootte

De grootte van de kookzone is ook belangrijk bij het kiezen van een kookplaat met wokbrander. Zorg ervoor dat de kookzone groot genoeg is om de wokpan vast te houden.

Conclusie

Als je van koken houdt en vaak roerbakgerechten maakt, dan is een kookplaat met wokbrander een geweldige investering voor je keuken. Het is belangrijk om te kiezen voor een kookplaat die past bij de behoeften van je huishouden en je kookstijl.

Veelgestelde vragen

1. Kan ik een wokpan gebruiken op een gewone kookplaat?
Ja, maar het kan moeilijk zijn om de hoge temperaturen te bereiken die nodig zijn om te wokken.

2. Zijn gas kookplaten met wokbrander veilig?
Ja, gas kookplaten met wokbrander zijn veilig, mits ze op de juiste manier worden geïnstalleerd en onderhouden.

3. Zijn er kookplaten met dubbele wokbranders?
Ja, er zijn kookplaten met dubbele wokbranders beschikbaar voor huishoudelijk gebruik.

4. Zijn elektrische kookplaten met wokbrander energiezuinig?
Elektrische kookplaten met wokbrander zijn energiezuiniger dan gas-kookplaten, maar minder energiezuinig dan inductiekookplaten.

5. Hoe schoon ik een kookplaat met wokbrander?
Volg de instructies van de fabrikant voor het schoonmaken van de kookplaat met wokbrander. Over het algemeen kun je de pansteunen verwijderen en deze met warm zeepsop schoonmaken en afspoelen.

Kookplaten met wokbrander
Schuiven naar boven