Kookplaten met 6 kookzones of meer


Een kookplaat met 6 of meer kookzones lijkt misschien overdreven voor de gemiddelde kok, maar het kan wel degelijk interessante voordelen bieden. In dit artikel geven we een overzicht van de voor- en nadelen.

Voordelen van kookplaten met 6 of meer kookzones

Meer ruimte om te koken

Meer kookzones betekent meer ruimte om meerdere pannen tegelijkertijd te gebruiken. Handig voor wie grotere maaltijden wil bereiden of bijvoorbeeld een barbecue of feestje organiseert.

Efficiënter gebruik van de kookplaat

Een kookzone die niet gebruikt wordt, is zonde van de energie. Met een extra kookzone kan je deze efficiënter gebruiken. Bijvoorbeeld om twee pannen naast elkaar te zetten in plaats van ze op elkaar te stapelen.

Uitgebreidere kookmogelijkheden

Met meer kookzones heb je meer mogelijkheden om verschillende gerechten tegelijkertijd te bereiden. Denk aan een roerbakgerecht, aardappels, groenten en vlees op hetzelfde moment.

Handige functies of extra opties

Sommige modellen bieden extra functies of opties wanneer je meer kookzones hebt, zoals een bridgezone die twee zones met elkaar verbindt, of een warmhoudzone.

Nadelen van kookplaten met 6 of meer kookzones

Hoger prijskaartje

Het is logisch dat een kookplaat met meer kookzones duurder is dan een standaardmodel met slechts 4 zones. Het kan zijn dat je er meer voor moet betalen en het is de vraag of je deze extra investering eruit krijgt.

Beperkte kookruimte

Bij sommige grote kookplaten zijn de zones zo dicht op elkaar geplaatst dat je weinig ruimte hebt om grote pannen kwijt te kunnen. Als je vaak kookt met grotere pannen of wokken, is het belangrijk om hierop te letten.

Meer onderhoud nodig

Het onderhouden van een kookplaat met veel zones vergt meer tijd en aandacht. Het schoonmaken van een groot oppervlak kan bijvoorbeeld lastig zijn en de zones moeten regelmatig gereinigd worden.

Welke kookplaat past bij jou?

Bedenk vooraf goed waarvoor je de kookplaat gaat gebruiken en hoeveel je er investeren wilt. Eén of twee extra kookzones lijkt een klein verschil, maar kan net het verschil maken in gebruiksgemak en efficiëntie.

Conclusie

Een kookplaat met 6 kookzones of meer biedt voordelen zoals meer ruimte en diverse kookmogelijkheden. Het nadeel is de hogere prijs en soms beperkte kookruimte. Bij de keuze voor een kookplaat is het belangrijk om hier rekening mee te houden.

Veelgestelde vragen

1. Hoeveel zones heb ik nodig op mijn kookplaat?
Een kookplaat met 4 zones is voldoende voor de meeste families. Overweeg meer zones als je vaak voor grotere groepen kookt of als je specifieke kookwensen hebt.

2. Hoe reinig ik mijn kookplaat met veel kookzones?
Het reinigen van een kookplaat met veel zones kost meer tijd en aandacht. Gebruik een mild reinigingsmiddel en een zachte spons of doek. Droog de kookplaat altijd goed af na het schoonmaken.

3. Wat is een bridgezone op een kookplaat?
Een bridgezone is een optie op sommige kookplaten die twee zones met elkaar verbindt. Hierdoor ontstaat een grotere of ovale zone, waarop je bijvoorbeeld grillpannen of langwerpige pannen kwijt kunt.

4. Moet ik meer betalen voor een kookplaat met meer zones?
Ja, over het algemeen is een kookplaat met meer zones duurder dan een standaardmodel. Het is de vraag of je deze extra investering eruit krijgt.

5. Wanneer heb ik een warmhoudzone nodig?
Een warmhoudzone is handig als je gerechten langer warm wilt houden of bijvoorbeeld de borden wilt voorverwarmen. Ideaal voor het serveren van het eten.

Kookplaten met 6 kookzones of meer
Schuiven naar boven