Kookplaten best getest door consumentenbond

Kookplaten best getest door consumentenbond


Of je nu een heerlijke maaltijd wilt bereiden voor je gezin of een groot feest organiseert, een kookplaat is een essentieel onderdeel van elke keuken. Er zijn talloze opties beschikbaar, van inductie tot keramiek en gas, en het kan lastig zijn om de beste keuze te maken. Gelukkig heeft de Consumentenbond onderzoek gedaan naar de best geteste kookplaten op de markt en wij hebben de resultaten voor jou op een rij gezet.

Waarom is het belangrijk om te kiezen voor een goede kookplaat?

Een goede kookplaat is essentieel voor het bereiden van de perfecte maaltijd. Een kookplaat die niet goed werkt kan zorgen voor ongelijkmatige verhitting, waardoor eten kan aanbranden of niet goed gaar worden. Daarnaast kunnen sommige kookplaten gevaarlijk zijn als ze niet goed zijn geïnstalleerd en onderhouden.

Beste geteste kookplaten

De Consumentenbond heeft onderzoek gedaan naar verschillende kookplaten en heeft de volgende kookplaten als beste getest:

1. Bosch PXX875D34E

De Bosch PXX875D34E is een inductiekookplaat met 5 kookzones en touchbediening. Het heeft een boostfunctie voor extra snel koken en een QuickStart-functie voor direct koken.

2. Siemens EH675FEC1E

De Siemens EH675FEC1E is ook een inductiekookplaat met 4 kookzones en touchbediening. Het heeft een braadzone en heeft verschillende functies zoals powerMove Plus en flexInduction.

3. AEG IKB84431FB

De AEG IKB84431FB is een inductiekookplaat met 4 kookzones en touchbediening. Het heeft een stop&go-functie waarmee je alle kookzones in één keer kunt uitschakelen, zodat je snel kunt reageren op onverwachte onderbrekingen.

4. Siemens EC7A5RC90N

De Siemens EC7A5RC90N is een gas kookplaat met 5 kookzones en knopbediening. Het heeft gietijzeren pannendragers en een stevige metalen knop voor extra veiligheid.

5. Bosch PCR9A5C90N

De Bosch PCR9A5C90N is ook een gas kookplaat met 5 kookzones en knopbediening. Het heeft matzwarte gietijzeren pannendragers en een FlameSelect-functie waarmee je de vlam nauwkeurig kunt instellen.

Hoe de beste kookplaat te kiezen?

Bij het kiezen van een kookplaat zijn er enkele belangrijke overwegingen om in gedachten te houden:

1. Type kookplaat

Je kunt kiezen uit verschillende soorten kookplaten, waaronder gas, keramiek en inductie. Bedenk welk type kookplaat het beste bij jouw kookstijl past.

2. Aantal kookzones

Als je vaak voor grote groepen kookt, is het misschien de moeite waard om te investeren in een kookplaat met meer kookzones.

3. Extra functies

Sommige kookplaten hebben handige extra functies, zoals een braadzone, boostfunctie of stop&go-functie. Bedenk welke functies je nodig hebt om de perfecte maaltijd te bereiden.

4. Veiligheid

Kies altijd voor een kookplaat met veiligheidsvoorzieningen, zoals automatische uitschakeling en stevige pannendragers.

Tips voor het onderhouden van je kookplaat

Om ervoor te zorgen dat je kookplaat zo lang mogelijk meegaat, zijn er verschillende onderhoudstips die je kunt volgen:

1. Maak je kookplaat na elk gebruik schoon

Veeg na elk gebruik de kookplaat schoon met een vochtige doek om te voorkomen dat vuil zich ophoopt.

2. Gebruik de juiste reinigingsproducten

Gebruik geen agressieve reinigingsmiddelen, maar kies voor een mild schoonmaakmiddel dat geschikt is voor jouw kookplaat.

3. Laat de kookplaat afkoelen voordat je hem schoonmaakt

Laat de kookplaat eerst afkoelen voordat je hem schoonmaakt om beschadigingen te voorkomen.

Conclusie

Bij het kiezen van een kookplaat is het belangrijk om rekening te houden met verschillende factoren, waaronder het type kookplaat, het aantal kookzones en de extra functies. Op basis van het onderzoek van de Consumentenbond zijn de bovenstaande 5 kookplaten de beste keuzes op de markt. Vergeet niet om je kookplaat goed te onderhouden om de levensduur te verlengen.

Veelgestelde vragen

1. Wat is beter: gas, keramiek of inductie kookplaten?

Er is geen “beste” soort kookplaat, het hangt allemaal af van je persoonlijke voorkeur. Gas is vaak de meest traditionele keuze en kan een goedkoper alternatief zijn, maar inductie is energiezuiniger. Keramische kookplaten zijn vaak een goed compromis tussen de twee.

2. Hoeveel kookzones heb ik nodig?

Dit hangt af van jouw kookgewoonten en je gezinssamenstelling. Als je vaak voor grote groepen kookt, is het misschien de moeite waard om te investeren in een kookplaat met meer kookzones.

3. Hoe kan ik mijn kookplaat het beste onderhouden?

Maak je kookplaat na elk gebruik schoon met een mild schoonmaakmiddel en laat hem eerst afkoelen voordat je hem schoonmaakt om beschadigingen te voorkomen.

4. Wat zijn enkele veiligheidsvoorzieningen om op te letten bij het kiezen van een kookplaat?

Kies altijd voor een kookplaat met automatische uitschakeling en stevige pannendragers om het risico op ongelukken te verminderen.

5. Moet ik rekening houden met mijn keukenindeling bij het kiezen van een kookplaat?

Ja, het is belangrijk om rekening te houden met de grootte en vorm van je keuken bij het kiezen van een kookplaat. Zorg ervoor dat je genoeg ruimte hebt voor de kookplaat en dat deze goed past bij de rest van je keukenindeling.

Kookplaten best getest door consumentenbond
Schuiven naar boven