Keramisch fornuizen 90 cm


Ben je op zoek naar een duurzaam fornuis omdat je van koken houdt of vind je het belangrijk om jouw keuken te voorzien van moderne apparatuur? Dan is een keramisch fornuis van 90 cm wellicht de ideale optie voor jou.

In dit artikel ga ik dieper in op het keramisch fornuis van 90 cm. Ik zal uitleggen wat het is, de verschillende voordelen en nadelen bespreken en tips geven voor het onderhoud en reinigen. Ten slotte zal ik enkele veelgestelde vragen over dit type fornuis beantwoorden.

Wat is een keramisch fornuis van 90 cm?

Een keramisch fornuis is een kookplaat met vlakke keramische elementen die warm worden wanneer er stroom op wordt gezet. Dit type fornuis is er in verschillende afmetingen, waarvan 90 cm een populaire afmeting is voor de wat grotere keukens.

De voordelen van een keramisch fornuis van 90 cm

Als je op zoek bent naar een fornuis voor jouw keuken, zijn er goede redenen om voor een keramisch model te kiezen:

1. Duurzaam en onderhoudsvriendelijk

Keramische fornuizen zijn duurzaam doordat de kookplaat uit één stuk bestaat en er geen naden of kieren ontstaan. Dit maakt het fornuis ook gemakkelijk schoon te maken, omdat er geen voedselresten in kieren kunnen achterblijven.

2. Snelle verhitting

Een keramisch fornuis van 90 cm verwarmt snel en wordt gelijkmatig warm. Hierdoor kun je snel beginnen met koken en kun je de temperatuur snel aanpassen.

3. Gemakkelijk in gebruik

Een keramisch fornuis van 90 cm werkt op elektriciteit en dit type fornuis is gemakkelijk in gebruik. Het is simpel te bedienen en de kookplaat biedt voldoende plaats voor meerdere pannen tegelijk.

4. Moderne uitstraling

Een keramisch fornuis van 90 cm ziet er modern en stijlvol uit en past goed bij een strakke, moderne keuken.

De nadelen van een keramisch fornuis

Ondanks de vele voordelen van het keramische fornuis, zijn er ook nadelen die ten overweging genomen moeten worden:

1. Gevoelig voor krassen

De glazen kookplaat van een keramisch fornuis van 90 cm is gevoelig voor krassen. Het wordt afgeraden om gietijzeren pannen te gebruiken omdat ze krassen kunnen maken op de kookplaat.

2. Langzaam afkoelen

Een keramisch fornuis koelt langzaam af na het uitschakelen. Het is daarom belangrijk om altijd voorzichtig te zijn bij het schoonmaken en bij het oppakken van de pannen op de kookplaat.

3. Hoge aanschafprijs

Een keramisch fornuis van 90 cm heeft vaak een hogere aanschafprijs dan andere soorten fornuizen.

Onderhoud en reinigen van een keramisch fornuis

Om zo lang mogelijk plezier te hebben van jouw keramisch fornuis, is het belangrijk om deze goed te onderhouden. Hier zijn enkele tips:

1. Laat de kookplaat afkoelen

Laat de kookplaat afkoelen voordat je deze schoonmaakt, om beschadiging van de kookplaat of brandwonden te voorkomen.

2. Gebruik een speciaal reinigingsmiddel

Gebruik een speciaal reinigingsmiddel voor keramische kookplaten om te reinigen. Gebruik nooit schuurmiddelen, schuursponsjes of harde borstels.

3. Voorkom hardnekkige vlekken

Voorkom hardnekkige vlekken door gemorste vloeistoffen of voedselresten direct schoon te maken. Gebruik een speciaal reinigingsmiddel om resten van vet en verbrand voedsel te verwijderen.

Veelgestelde vragen

1. Zijn keramische fornuizen energiezuinig?

Keramische fornuizen zijn energiezuinig omdat je snel de juiste temperatuur bereikt en de kookplaat warmte blijft vasthouden. Dit bespaart tijd en energie.

2. Kunnen keramische fornuizen gerepareerd worden als er iets kapot gaat?

Ja, keramische fornuizen kunnen vaak gerepareerd worden. Het is verstandig om contact op te nemen met een reparateur in jouw buurt.

3. Mag je gietijzeren pannen op een keramisch fornuis gebruiken?

Het wordt afgeraden om gietijzeren pannen op een keramisch fornuis te gebruiken, omdat deze pannen krassen kunnen maken op de kookplaat.

4. Hoe maak je een keramisch fornuis glanzend?

Maak de kookplaat schoon met een speciaal reinigingsmiddel voor keramische kookplaten en gebruik vervolgens een zachte doek om de kookplaat te drogen en te polijsten.

5. Kunnen keramische fornuizen een hogere energierekening tot gevolg hebben?

Ja, bij intensief gebruik kan een keramisch fornuis leiden tot een hogere energierekening. Let hier dus op bij aanschaf en gebruik.

Conclusie

Een keramisch fornuis van 90 cm is een duurzame en moderne keuze voor jouw keuken. Het biedt gemakkelijke bediening, snelle verhitting en een tijdloos design. Houd echter wel rekening met de gevoeligheid voor krassen en de langzame afkoeling van de kookplaat. Door bovengenoemde tips voor onderhoud en reiniging in acht te nemen, kun je lang plezier hebben van jouw keramisch fornuis.

Keramisch fornuizen 90 cm
Schuiven naar boven