Inbouw kookplaten voor nis van 48 cm diep


Ben je op zoek naar een inbouw kookplaat voor een nis van 48 cm diep? Dan ben je hier aan het juiste adres. In dit artikel bespreken we alles wat je moet weten bij het kiezen van de juiste inbouw kookplaat voor jouw keuken. We geven je tips over het type kookplaat, het materiaal en de afmetingen. Lees verder om erachter te komen welke inbouw kookplaat het beste bij jou past.

Soorten inbouw kookplaten

Er zijn verschillende soorten inbouw kookplaten op de markt. Afhankelijk van jouw eigen voorkeur, kan je kiezen uit de volgende soorten:

Inductie kookplaat

Een inductie kookplaat is energiezuinig en veilig in gebruik. De kookplaat wordt verwarmd door elektromagnetische straling, waardoor alleen de pan zelf warm wordt en niet de kookplaat zelf. Dit is niet alleen veilig, maar zorgt er ook voor dat de kookplaat makkelijk schoon te maken is.

Gas kookplaat

Een gas kookplaat is misschien wel de meest traditionele optie en is ideaal voor iedereen die graag kookt. De vlam is eenvoudig en snel te reguleren en de hitte verspreidt zich gelijkmatig over de pan. Daarnaast is een gas kookplaat makkelijk in gebruik en te onderhouden.

Keramische kookplaat

Een keramische kookplaat werkt op elektriciteit en heeft een glazen oppervlakte die makkelijk schoon te maken is. De kookplaat heeft een gelijkmatige verdeling van warmte en zorgt voor een gelijkmatige garing van het eten. Daarnaast werkt de kookplaat op een stopcontact en is het daarom makkelijk te installeren.

Combi-kookplaat

Een combi-kookplaat is een kookplaat die meerdere functies heeft. Het is bijvoorbeeld mogelijk om te koken op gas én op een keramische plaat. Dit geeft je de mogelijkheid om voor elke vorm van koken de beste oplossing te gebruiken.

Materiaal inbouw kookplaat

Naast het type inbouw kookplaat, is het materiaal van de kookplaat ook van belang. De meest voorkomende materialen zijn:

Roestvrij staal

Een inbouw kookplaat van roestvrij staal is makkelijk in onderhoud en heeft een moderne uitstraling. Het materiaal is duurzaam en gaat lang mee.

Glas

Een inbouw kookplaat van glas is makkelijk te onderhouden en heeft een strakke uitstraling. Het glas is makkelijk schoon te maken en blijft lang mooi.

Keramiek

Een inbouw kookplaat van keramiek is duurzaam en gaat lang mee. Het materiaal kan goed tegen hoge temperaturen en is makkelijk te onderhouden.

Afmetingen inbouw kookplaat

De afmetingen van een inbouw kookplaat zijn belangrijk wanneer je deze in jouw keuken wilt installeren. Meet de nis waarin de kookplaat moet komen en kies de afmeting die daar het best bij past. Voor een nis van 48 cm diep, zijn de volgende afmetingen geschikt:

45 cm breed

Een kookplaat van 45 cm breed is geschikt voor een nis van 48 cm diep.

60 cm breed

Een kookplaat van 60 cm breed past ook in een nis van 48 cm diep, maar er blijft dan ruimte over aan de zijkanten.

Tips bij het kiezen van een inbouw kookplaat

Tot slot nog een aantal tips bij het kiezen van een inbouw kookplaat:

Functionaliteit

Denk na over welke functies je belangrijk vindt bij een inbouw kookplaat. Wil je bijvoorbeeld alleen kunnen koken, of wil je ook kunnen grillen of bakken?

Budget

Bedenk van tevoren hoeveel je wilt uitgeven aan een inbouw kookplaat. Dit voorkomt dat je voor verrassingen komt te staan.

Veiligheid

Kookplaten kunnen gevaarlijk zijn, vooral wanneer er kinderen in de buurt zijn. Let daarom bij het kiezen van een inbouw kookplaat ook op de veiligheidsaspecten.

Garantie

Check de garantievoorwaarden van de inbouw kookplaat. Je wilt immers niet voor verrassingen komen te staan als er iets kapot gaat.

Conclusie

Het kiezen van de juiste inbouw kookplaat is belangrijk voor een goed werkende keuken. Let bij het kiezen op het type kookplaat, het materiaal en de afmetingen en houd rekening met jouw eigen wensen en eisen. Met deze tips in je achterhoofd, lukt het vast om de juiste inbouw kookplaat te kiezen.

Veelgestelde vragen

1. Moet ik voor een gas kookplaat gaan ondanks dat er ook een inductie kookplaat beschikbaar is?

Dat kan afhankelijk zijn van jouw persoonlijke voorkeur. Wel is het zo dat een inductie kookplaat over het algemeen veiliger, energiezuiniger en makkelijker schoon te maken is.

2. Kan ik mijn inbouw kookplaat zelf installeren?

Het installeren van een inbouw kookplaat is niet makkelijk en daarom raden wij aan om dit door een professionele installateur te laten doen.

3. Moet ik een kookplaat van roestvrij staal kiezen?

Ook hierbij hangt het af van persoonlijke voorkeur. Een inbouw kookplaat van roestvrij staal is duurzaam en modern, maar kan vaak wel vingerafdrukken laten zien. Een kookplaat van glas is makkelijk schoon te maken en blijft lang mooi.

4. Wat zijn de veiligheidsaspecten bij het kiezen van een inbouw kookplaat?

Let bij het kiezen van een inbouw kookplaat op aspecten zoals oververhittingsbeveiliging, een kindervergrendeling en een panherkenning voor de inductie kookplaat.

5. Wat zijn de kosten voor een inbouw kookplaat?

De kosten van een inbouw kookplaat zijn afhankelijk van het type kookplaat, het materiaal en de afmetingen. Voor een instapmodel betaal je al snel €200, maar de kosten kunnen oplopen tot €1000 voor een luxe model.

Inbouw kookplaten voor nis van 48 cm diep
Schuiven naar boven