Combinatie bak en grillplaten


Het gebruik van een bakplaat en grillplaat is al decennialang populair in de keuken. Beide platen hebben hun eigen functie, maar wat als u beide tegelijkertijd kunt gebruiken? Enter de combinatie bak en grillplaat! In dit artikel laten we u kennismaken met deze handige keukenapparatuur, bespreken we de voordelen en geven we een paar recepten die u kunt uitproberen.

Wat is een combinatie bak en grillplaat?

Een combinatie bak en grillplaat, ook wel bekend als een plancha, is een keukenapparaat dat beide functies van een bakplaat en grillplaat combineert. De plaat van de plancha is meestal gemaakt van gietijzer of roestvrij staal, en het beste van alles is dat u de temperatuur kunt regelen om te bakken, grillen of zelfs te sauteren.

Voordelen van een combinatie bak en grillplaat

Er zijn verschillende voordelen verbonden aan het gebruik van een combinatie bak en grillplaat.

Veelzijdigheid

Een van de belangrijkste voordelen van de plancha is zijn veelzijdigheid. Met deze ene plaat kunt u verschillende gerechten bereiden, van vlees en vis tot groenten en zelfs pannekoeken. Dit maakt de plancha perfect voor zowel ontbijt, lunch en diner.

Gezonder koken

Omdat de plancha vlak is en een niet-klevende coating heeft, hoeft u geen extra olie of vet toe te voegen bij het koken. Dit betekent dat u gezondere maaltijden kunt bereiden zonder aan smaak in te boeten.

Makkelijk schoon te maken

Afgescheiden van de plancha een goede optie is voor gezonder eten, is het ook een goede optie voor gemakkelijk schoonmaken. Omdat de plancha een vlak oppervlak heeft, hoef je geen rekening te houden met hoeken en kanten waar vuil zich kan ophopen en de anti-aanbaklaag maakt het gemakkelijk om de plaat schoon te vegen met een beetje water en afwasmiddel.

Geschikt voor binnen en buiten

Hoewel de plancha voornamelijk bekend staat als een apparaat voor buiten, is het ook geschikt voor binnen gebruik. De meest plancha’s werken op elektriciteit, dus je hoeft geen propaantank of houtskool te gebruiken, wat hem veiliger maakt om binnenshuis te gebruiken.

Enkele plancha-recepten om te proberen

De plancha is veelzijdig en geschikt voor veel verschillende soorten gerechten. Hier zijn een paar favoriete recepten om te proberen:

Mediterrane groenten

Meng aubergine, courgette, paprika, ui en champignons met olijfolie, balsamicoazijn, gedroogde oregano en zout en peper. Bak tot de groenten zacht zijn en serveer met couscous of quinoa.

Gekruide kipfilet

Meng kipfilet met een mengsel van paprikapoeder, komijn, knoflookpoeder, zout en peper. Bak op de plancha tot de kip gaar is en serveer met salade en geroosterde aardappelen.

Gegrilde zalm

Kruid zalm met zout, peper en citroensap en bak op de plancha tot de vis gaar is. Serveer met een bijgerecht van groenten of rijst.

Conclusie

Een combinatie bak en grillplaat is een veelzijdig en handig apparaat dat perfect is voor moderne keukens. Door de vlakke plaat, gezondere maaltijden en de mogelijkheid om binnen en buiten te gebruiken, is de plancha een must-have in elke keuken. Probeer onze recepten uit en ontdek zelf hoe u de plancha kunt gebruiken voor al uw kookavonturen.

Veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen een bakplaat en een grillplaat?

Een bakplaat heeft een vlak oppervlak en is ideaal voor het bereiden van gerechten zoals eieren, pannenkoeken en groenten. Een grillplaat heeft geribbelde lijnen die het karakteristieke grillpatroon op gerechten zoals vlees en vis creëren.

Zijn combinatie bak en grillplaten gezonder?

Ja, omdat u geen extra vet of olie hoeft toe te voegen bij het koken. De anti-aanbaklaag zorgt ervoor dat het voedsel niet aan de plaat blijft plakken.

Kan ik mijn plancha binnen en buiten gebruiken?

Ja, de meeste plancha’s zijn veilig om binnen en buiten te gebruiken. Zorg ervoor dat u de handleiding leest voor specifieke instructies voor uw apparaat.

Moet ik mijn plancha inbranden?

Het inbranden van uw plancha is een belangrijke stap om te voorkomen dat voedsel aan de plaat blijft plakken en om de levensduur van het apparaat te verlengen. Raadpleeg de handleiding voor specifieke instructies over hoe u uw plancha kunt inbranden.

Kan ik mijn plancha gebruiken om te koken voor een grote groep mensen?

Ja, afhankelijk van de grootte van uw plancha, kunt u meerdere gerechten tegelijkertijd bereiden.

Combinatie bak en grillplaten
Schuiven naar boven