Is jouw droom om een eigen restaurant te hebben? Het openen van een restaurant klinkt als een romantisch idee, maar het is wel belangrijk om te weten dat er ook veel bij komt kijken. Zo kan het ook best intens zijn en complex. Zorg er daarom voor dat je goed bent voorbereid als je van plan bent om een eigen restaurant te starten. We zetten in de onderstaande blog een aantal punten voor je op een rij waar je rekening mee kunt houden.
1. Je concept is alles en moet kloppen tot in detail
Het is belangrijk dat je van tevoren goed nadenkt over het concept dat je gaat doorvoeren in jouw restaurant. Wat maakt jouw restaurant namelijk uniek? Denk aan de keuken, de doelgroep die je wil aanspreken, de sfeer en natuurlijk het prijsniveau. Ook is het belangrijk om een menukaart te maken die past bij jouw restaurant, maar waarbij er tegelijkertijd genoeg keuze is. Zorg daarnaast voor consistentie in de menukaart, het interieur en de communicatie. Heb je een concept bedacht? Zorg er dan voor dat je het concept eerst gaat testen: denk aan een pop-up-restaurant of een shared kitchen. Als dat een succes is, kun je doorpakken met het starten van je restaurant.
2. Locatie, locatie, locatie
Een locatie voor het restaurant is o zo belangrijk. Kies voor een toplocatie, maar een toplocatie is meer dan alleen maar een drukke straat. Het is ook belangrijk om na te denken over de doelgroep, of er genoeg parkeergelegenheid is, of het zichtbaar genoeg is en hoe het zit met de concurrentie in de buurt. Houd er natuurlijk ook rekening mee dat een goede locatie ook weer een keerzijde kan hebben, zoals een hogere huur.
3. Vergunningen en regelgeving kunnen je verrassen
Daarnaast is het ook belangrijk om na te denken over het praktische aspect. Een eigen restaurant starten betekent ook dat je rekening moet houden met vergunningen en regelgevingen; zorg ervoor dat deze niet als een verrassing voor je komen te staan. Denk aan het aanvragen van een horecavergunning, terrasvergunning, drankvergunning, bepaalde milieuregels en brandveiligheid. Zorg ervoor dat je op tijd begint met het aanvragen hiervan, want dit soort procedures kunnen wel wat tijd in beslag nemen. Zorg er natuurlijk ook voor dat je eerst checkt of het pand überhaupt wel geschikt is voor de horeca qua bestemming.
4. Een energiecontract kiezen voor horeca? Kies bewust
Daarnaast is het natuurlijk ook van groot belang dat je een energiecontract uitkiest die past bij jouw horecazaak. Net zoals je voor jouw eigen woning een energiecontract afsluiten vast, is het ook belangrijk dat je dit doet voor het pand waarin je een horecagelegenheid gaat starten. Zo hebben restaurants vaak een hoog en variabel verbruik: denk maar aan het fornuis dat constant aan staat, de koelingen die moeten werken en de verwarmingen die aangaan op het terras. Gas en stroom vergelijken is hierbij een goede tip: net zoals je dat voor jouw particuliere energiecontract doet, kun je dat ook doen voor een zakelijk energiecontract. Zo weet je precies wat de tarieven zijn en welk energiecontract het beste bij jou past.
5. Zonder goed personeel red je het niet (ook al ben je zelf een alleskunner)
Ook al ben je zelf een alleskunner en kun je gerechten maken tot aan het serveren van het eten, is het belangrijk dat je goed personeel in dienst neemt. Als het druk wordt in jouw restaurant is het bijna onmogelijk om letterlijk alles in je eentje te kunnen doen. Zorg er daarom voor dat je personeel aanneemt voor de keuken en de bediening, en dat deze goed op elkaar afgestemd worden. Investeer in werving, training en een fijne werkcultuur.